nieuws

'Nog maar één olielek in Amtsvenn'

Olielek Amtsvenn
Olielek Amtsvenn
Twee van de drie olielekken in natuurgebied Amtsvenn bij Gronau lekken niet meer. Uit het laatste lek komt nog twintig liter vervuild oliewater per uur naar boven. Tot enkele dagen geleden was dat nog 500 liter per uur.
Volgens het Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen is de olielekkage daarmee zo goed als voorbij. Op dit moment komt er alleen nog met olie vervuild water omhoog. Maar nog altijd is onduidelijk waar de vervuiling vandaan komt.

Bodemsanering, maar ook bomen gekapt

Het onderzoek met graafmachines in het vervuilde gebied van 52.000 vierkante meter gaat dan ook gewoon door. Ook wordt er in het gebied nog altijd op meerdere plekken geboord.

Het vervuilde gebied wordt gesaneerd, maar ook bomen moeten het veld ruimen omdat de wortels door de olie zijn aangetast. Eerder al meldde de Duitse omroep WDR dat er damwanden zijn geslagen om de verder verspreiding van olie te voorkomen.

Olie komt al sinds 12 april omhoog

Vanavond is er in het gemeentehuis van Gronau een bijeenkomst waar de laatste stand van zaken wordt besproken met verontruste omwonenden. Daarbij zijn vertegenwoordigers van de deelstaat, de gemeente en het zoutwinningsbedrijf SGW aanwezig.

In natuurgebied Amtsvenn vier kilometer over de grens bij Enschede, borrelt al sinds 12 april olie omhoog. Het lek werd ontdekt doordat zes koeien ziek werden en afgemaakt moesten worden na het drinken van met olie vervuild water.

Al zeker 200.000 liter olie weggelekt

Er is een lek ontstaan in of rond een zoutholte waar miljoenen liters gasolie zijn opgeslagen. Inmiddels is er al zeker 200.000 liter weggelekt. Daarbij komt het giftige benzeen vrij. Eén van de plekken waar de olie omhoog komt, is op het erf van een boerderij. De bewoners zijn geëvacueerd.
Voorlopig is er geen gevaar voor het Enschedese natuurgebied Aamsveen of voor de drinkwatervoorziening in Twente.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.