nieuws

Steeds meer broodfondsen voor ondernemers

Het aantal broodfondsen in Nederland neemt snel toe. In heel Nederland zijn er nu 86 waarvan zes in Overijssel. Steenwijk en Hardenberg hebben een Broodfonds in oprichting.
Een Broodfonds is hèt alternatief voor zelfstandige ondernemers die geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering willen of kunnen betalen. In een Broodfonds legt een groepje ondernemers maandelijks een klein bedrag opzij, als een van hen ziek wordt krijgt die maandelijks schenkingen van alle andere deelnemers waardoor er toch inkomsten zijn. In Zwolle wordt vanwege het succes binnenkort een tweede Broodfonds opgericht.

Een paar sterke schouders

Houtkunstenaar Edward Otten had jarenlang een arbeidsongeschiktheidsverzekering waarvoor hij maandelijks 500 euro betaalde. Nu is hij deelnemer van het Zwolse Broodfonds en is zijn bijdrage nog maar enkele tientjes. "Toch krijg ik bij ziekte wel hetzelfde bedrag op mijn rekening en daarnaast krijg je veel aandacht van de andere deelnemers die natuurlijk graag zien dat ik snel beter ben", aldus Otten.
Vooral het sociale karakter bevalt hem. "Met een kleine groep ondernemers zorg je voor een paar sterke schouders en houd je elkaar boven water, een mooie gedachte."

Broodfonds kan risico's afdekken

Het Broodfonds is een vrij nieuw fenomeen en een uitkomst voor veel zelfstandig ondernemers. 80% van de 1,1 miljoen kleine zelfstandigen heeft zichzelf niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid omdat de premies enorm hoog zijn. Een groot risico dat met het Broodfonds kan worden afgedekt.

Op woensdag 21 mei wordt in Zwolle een informatieavond georganiseerd voor de oprichting van een tweede Zwols Broodfonds. Er wordt een enorme opkomst verwacht.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.