nieuws

Ministerie Economische Zaken houdt situatie rond olieopslag in Epe scherp in de gaten'

Olie
Olie
Het Ministerie van Economische Zaken wil weten welke overeenkomsten en verschillen er zijn tussen de ondergrondse opslag in zoutholtes in Epe in Duitsland waaruit olie lekt en de zoutholtes in Enschede die door het ministerie zijn aangewezen voor de opslag van olie. Dat schrijft het gemeentebestuur van Enschede aan de gemeenteraad in antwoord op vragen van GroenLinks.
De exploitant van de zoutholtes in Epe, de Salzgewinnungstgesellschaft Westfalen (SWG), laat onderzoek doen naar de oorzaak van de lekkage  in natuurgebied Amtsvenn. AkzoNobel, de exploitant in Enschede, staat met SWG in contact, zodat de resultaten van dat onderzoek zo snel mogelijk bekeken kunnen worden.

Geschiktheid onderzocht

Enschede is overigens niet betrokken bij de keuze voor de zoutholtes. Economische Zaken is verantwoordelijk voor de keuze van de zoutholtes op bedrijventerrein Marssteden in Enschede. Enschede heeft dan ook niet de mogelijkheid om een streep door het voornemen te halen om olie in de holtes op te slaan.
De gemeente Enschede benadrukt in de antwoorden aan GroenLinks dat bij de keuze voor de zoutholtes die gevuld moeten worden, verschillende testen zijn uitgevoerd om de geschiktheid van de zoutholtes te bepalen. De lekdichtheid van de zoutholtes is daarbij een zeer belangrijk criterium, aldus de gemeente.

AkzoNobel heeft nog tijd

In de antwoorden aan GroenLinks geeft het college aan dat het ministerie van Economische Zaken en AkzoNobel de ontwikkelingen in Epe op de voet volgen. 'Zolang de oorzaak van de lekkage in Epe niet bekend is, is er geen directe aanleiding de planning aan te passen', schrijft het college. 'Het daadwerkelijk vullen van de zoutholtes is niet eerder voorzien dan in oktober 2014. Dat geeft AkzoNobel de gelegenheid de plannen aan te passen als daar aanleiding toe is. Nog voordat de zoutholtes daadwerkelijk omgebouwd worden voor de opslag, zullen wat betreft de lekdichtheid nog laatste testen uitgevoerd worden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.