nieuws

Documentaire ‘Ruben en Julian, twee weken tussen hoop en vrees’

Ruben en Julian
Ruben en Julian
Zondag 18 mei zendt RTV Oost de documentaire ‘Ruben en Julian, twee weken tussen hoop en vrees’ uit over de verdwijning van de broertjes Ruben en Julian uit Zeist die in mei 2013 heel Nederland in zijn greep hield.
Zoekacties door politie, leger en vrijwilligers in de weken daarna leveren niks op. Een voorbijganger vindt de lichamen van de jongens bij toeval in een duiker in de weilanden bij Cothen. In de documentaire doet moeder Iris voor het eerst haar verhaal. Een emotionele terugblik op twee weken waarin haar zoons spoorloos waren. Een periode van verdriet en wanhoop met uiteindelijk een dramatische afloop.
Het is maandag 6 mei als de vader van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn zoons ophaalt voor een korte vakantie. Ze zijn op dat moment bij hun moeder. Vader en moeder zijn al een tijdje uit elkaar. Ze hebben afgesproken dat Ruben en Julian de tweede week van de meivakantie bij hun vader zijn. Dinsdagochtend 7 mei wordt hij echter dood gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat in Doorn. Hij heeft zichzelf opgehangen. Van de broertjes ontbreekt ieder spoor. De politie start direct met een grote zoekactie. In eerste instantie leidt die naar Zuid-Limburg. Uit pingegevens valt op te maken dat de vader op maandagavond nog heeft getankt in het Limburgse plaatsje Neerbeek. Dagenlang zoekt de politie in Limburg, maar na ruim een week richten ze zich steeds meer op de provincie Utrecht.
Op zondag 19 mei komt de politie met het bericht waar eigenlijk iedereen al bang voor was: de broertjes Ruben en Julian zijn dood. Hun lichamen worden 's middags door een toevallige voorbijganger gevonden in een sloot in Cothen. Ze zijn omgebracht door hun vader.
Samen met de overige regionale omroepen is besloten de documentaire, gemaakt door RTV Utrecht, collectief uit te zenden.
TV Oost zendt de docu uit op zondag 18 mei om 12.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.