nieuws

Zeki Shehu helpt vluchtelingenkids met muziek

Koningin Maxima
Koningin Maxima
Koningin Maxima komt op 13 mei naar Odeon in Zwolle voor een wel heel bijzonder concert: het NedSym treedt op, samen met kinderen uit asielzoekerscentra. De kinderen hebben speciaal voor deze gelegenheid een (eenvoudig) instrument leren spelen. Het project Kind in Harmonie van VluchtelingenWerk Nederland is bedoeld om asielzoekerskinderen in contact te brengen met muziek. Naast hun muzikale ontwikkeling, wordt ook hun taalvermogen bevorderd. De kinderen bloeien op naar mate ze meer oefenen. Zeki Shehu vertelt erover in En Dan Nog Even Dit.
In Nederland wonen zes- tot achtduizend kinderen met hun ouders in een asielzoekerscentrum. Omdat asielprocedures vaak lang duren, brengen veel van deze kinderen hier een belangrijk deel van hun jeugd door.
In het centrum hebben de kinderen te maken met spanningen, sociaal isolement en ruimtegebrek. Met Samenspel wil VluchtelingenWerk deze kinderen plezier, rust en harmonie bieden door middel van muziek. Zo kunnen ze weer even kind zijn.
Behalve de kinderen worden ook hun ouders en andere organisaties die actief zijn in het azc volop bij het project betrokken. Tijdens uitjes en bij optredens maken ze kennis met muzikanten en kinderen buiten het asielzoekerscentrum. Voor de kinderen gaat er een nieuwe wereld open vol positieve ervaringen. Ook zien ze welke rol muziek speelt in Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.