nieuws

Waterschap Groot Salland wil beginnen met proef met plaszak

Waterschap Groot Salland hoopt dat de proef met de plaszak voor patiënten van het Deventer Ziekenhuis door kan gaan. Het Waterschap wil onderzoeken of gebruikers van medicijnen gestimuleerd kunnen worden minder medicijnresten in het rioolwater terecht te laten komen.
Het waterschap wil patiënten van het Deventer Ziekenhuis die een scanonderzoek met contrastvloeistof hebben gehad in een zak laten plassen. Die plaszak wordt vernietigd, zodat de vervuilde urine niet in het riool terecht komt. Vervolgens kan worden gemeten of er dankzij deze aanpak minder medicijnresten in het rioolwater en dus uiteindelijk in het drink- en oppervlaktewater terechtkomen.
Steeds meer medicijnen in rioolwater
De proef met de plaszak is onderdeel van het project Grip op Geneesmiddelen in de Waterkringloop. Via urine en ontlasting komen steeds meer medicijnresten van mensen in het rioolwater terecht.
Het zuiveren van die resten is kostbaar en daarom willen het waterschap en het Deventer Ziekenhuis kijken of dit probleem ook aan het begin van de waterkringloop aangepakt kan worden. Het dagelijks bestuur van het waterschap heeft het voorstel neergelegd bij het algemeen bestuur dat donderdag 15 mei besluit of de proef doorgaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.