nieuws

Onrust over ondergrondse opslag gasolie, CDA Overijssel wil hoorzitting

Hoorzitting om onrust weg te nemen
Hoorzitting om onrust weg te nemen
Met een provinciale hoorzitting eind juni moet er duidelijkheid komen over de risico's van opslag van gasolie in lege zoutcavernes. Het is een voorstel van het CDA in Overijssel, dat vermoedelijk breed gedragen wordt.
Op de hoorzitting moeten Staatstoezicht op de Mijnen, AkzoNobel, overheden maar ook de tegenstanders het woord krijgen. "Er is veel onrust en daar moeten we iets aan doen", aldus CDA-statenlid Engbers.

Nog geen druppel de grond in

Engbers heeft zich vanmorgen bij AkzoNobel in Hengelo laten bijpraten over de opslag van gasolie onder de Marssteden in Enschede in relatie tot het olielek in het Duitse Amtsvenn. Hij was daar met een delegatie van het waterschap Vechtstromen, het CDA in Enschede en Hengelo en CDA-Tweede Kamerlid Omtzigt om zich te laten informeren over de situatie in Nederland en Duitsland.
AkzoNobel heeft de politici en het waterschap nog eens bevestigd dat "er geen druppel olie de grond ingaat voor opslag zolang de oorzaak van het olielek in Duitsland onduidelijk is". Daar is de afgelopen drie weken zeker 200.000 liter olie weggelekt, die als strategische reserve was opgeslagen in zoutcavernes onder natuurgebied Amtsvenn.

'Eind juni duidelijkheid over lek'
Ook voor cavernes in Enschede, onder bedrijventerrein De Marssteden, zijn plannen voor de opslag van een strategische voorraad olie. Akzo Nobel en oliebedijf Argos hadden daar al een vergunning voor van het ministerie van Economische Zaken. De gemeenten Hengelo en Enschede hebben de minister gevraagd die vergunning op te schorten zolang de oorzaak van het lek in Duitsland niet bekend is. De Duitse autoriteiten zijn op zoek naar de oorzaak van het lek, hebben een vermoeden, maar denken dat volgens Engbers pas eind juni duidelijk te hebben.  
Door het olielek in het Duitse grensgebied is een gebied van 52.000 vierkante meter verontreinigd en het lekt nog steeds een beetje. De bodem wordt op dit moment al gesaneerd. Ook moeten bomen moeten worden gekapt omdat de wortels in olie hebben gestaan. tegenstanders van ondergrondse olieopslag in Nederland zijn bang dat zich hier ook zoiets voordoet. Het CDA begrijpt dat, maar kan niet oordelen of die vrees terecht is: "duidelijk is echter wel dat de techniek die in Nederland wordt toegepast anders is dan in Duitsland."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.