nieuws

Leerlingen in Overijssel steeds minder vaak naar het vwo

Middelbare scholieren in Overijssel raken achterop bij hun leeftijdsgenoten elders in het land. Relatief steeds minder leerlingen halen hier de bovenbouw van het vwo, blijkt uit nieuwe cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs en het CBS.
Tien jaar geleden, in schooljaar 2003/2004, was het verschil tussen scholieren hier en hun leeftijdsgenoten in de rest van het land nog miniem. Landelijk zat 14,8 procent van alle middelbare scholieren in vwo 3 of hoger, in Overijssel was dat toen 14,1 procent. Een verschil in Overijssels nadeel, maar een klein verschil.
Maar dat kleine verschil werd sindsdien elk jaar iets groter, zodat er nu -tien jaar later- inmiddels sprake is van een flinke kloof. Landelijk zit 1 in op de 6 middelbare scholieren in de bovenbouw van het vwo, in Overijssel is dat 1 op de 7.
Momenteel zitten er in Overijssel 4540 jongens in de bovenbouw van het vwo en 5341 meisjes. Meisjes zijn niet alleen talrijker, ze doen het op school ook aanmerkelijk beter dan jongens, maar ook voor hen wordt het vwo de laatste jaren minder vanzelfsprekend. Toch ligt momenteel nog steeds 1 op elke 6 meisjes goed op koers voor een vwo-diploma tegenover 1 op de 8 jongens.

Grafiek:

Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.