nieuws

Adviseur: "Gijzeling Dedemsvaarts stel in Nigeria kon niet uitblijven"

"Als ik zie hoe onbeschermd ze het gebied zijn ingetrokken, kon het haast niet uitblijven dat Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart in de Nigeriaanse Nigerdelta werden gegijzeld." Dat zegt zakenman en adviseur van internationaal opererende bedrijven Joop van der Vinne uit Vroomshoop.
Van der Vinne werkte jaren voor een oliemaatschappij in Nigeria, maar begon enkele jaren geleden voor zichzelf, omdat hij ruime kansen voor de handel in het West-Afrikaanse land zag. "Ik hou van de schoonheid van het land en de enorme kansen die er liggen. Maar als je de verkeerde mensen treft, kan het slecht met je aflopen. Het is dan ook onvoorstelbaar te zien hoe onvoorbereid en onbeschermd de Dedemsvaarters het gebied zijn ingetrokken."

Ontvoerd door gewapende mannen

Leffers en Vos werden bijna twee weken geleden in de deltamonding van de rivier de Niger ontvoerd door gewapende mannen, die zeker 45.000 euro losgeld eisen. De beide Dedemsvaarters waren naar het gebied getrokken om te strijden tegen de enorme milieuvervuiling die er is. Die vervuiling wordt met name veroorzaakt doordat criminelen er illegaal olie uit de pijpleidingen van de oliemaatschappijen tappen en verhandelen. De regering van Nigeria heeft het met name in de Nigerdelta niet meer voor het zeggen. Corruptie en machtsmisbruik heersen.
Leffers en Vos waren onder begeleiding van de uit Nigeria afkomstige en in Nederland wonende milieu-activist Sunny Ofehe en een cameraman afgereisd. Ook Ofehe was korte tijd door rebellen ontvoerd, maar werd later vrijgelaten. Daarna werd hij door de lokale politie aangehouden en wordt sindsdien vastgehouden. Het is op dit moment niet bekend hoe het met alle gegijzelden of met Ofehe gaat.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.