nieuws

Sunny Ofehe: het in Nigeria ontvoerde duo uit Dedemsvaart is vrij

Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart zijn weer vrij
Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart zijn weer vrij
De twee uit Dedemsvaart die samen met een derde Nederlander waren ontvoerd in Nigeria, zijn vrijgekomen. Dat zegt de Nigeriaanse activist Sunny Ofehe. Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart zijn samen met Jandries Groenendijk onder escorte op weg naar een veilige plek, zegt Ofehe.
Volgens Ofehe zijn ze veilig en in goede gezondheid. Verder kon hij geen details geven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zaterdagavond de vrijlating bevestigd.
Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart werden zondag samen met Jandries Groenendijk, Sunny Ofehe en de Nigeriaanse journalist Femi Soewu ontvoerd. Ofehe en Soewu kwamen al snel vrij maar van de Nederlanders werd dagenlang niets vernomen.
Na een tijdje werd duidelijk dat losgeld werd geëist voor de vrijlating. Of dat is betaald, is nog onduidelijk. Ofehe kon daar nog niets over zeggen. Wel zei hij dat de politie niet bij de actie betrokken is.
Wanneer Leffers, Vos en Groenendijk naar Nederland terugkeren is nog niet te zeggen.  Overigens kon het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag de vrijlating zaterdagavond nog niet bevestigen. De Nederlandse overheid onderhandelt niet in ontvoeringszaken en betaalt geen losgeld, liet het departement eerder deze week weten.
Ofehe en het Nederlandse drietal waren volgens het ministerie in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze promootten daar het magazine van Ofehe. De activist voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign onder meer actie tegen de rol van Shell, dat olie wint in het gebied. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt. Jandries Groenendijk is een documentairemaker.
Het gezelschap werd gepakt kort na een bezoek aan de traditionele leider koning Joel Ibane. Op het moment dat ze met hun bootje wilden wegvaren, kwamen de kidnappers tevoorschijn. Verscheidene opvarenden van het bootje met de Nederlanders sprongen in het water en lieten de buitenlanders naar verluidt aan hun lot over.
De oliewinning in de Nigerdelta gaat al decennia gepaard met maatschappelijk protest, vooral van inwoners van de Nigerdelta. Bewoners vinden dat ze te weinig terugzien van de oliedollars en dat hun leefomgeving wordt vernietigd. Ook worden geregeld pijpleidingen gesaboteerd en worden westerlingen ontvoerd voor losgeld.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.