Kerkdiensten met zestig personen en er mag (zacht) gezongen worden

Er mogen vanaf komend weekend weer meer gelovigen kerkdiensten bezoeken. Omdat het kabinet vanaf zaterdag versoepelingen doorvoert, is er volgens het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) ook ruimte om meer mensen in de kerken te ontvangen.

Daarvoor heeft het CIO een 'routekaart kerken' gepubliceerd. Bij 'niveau ernstig', dat vanaf zaterdag geldt, mogen maximaal zestig personen een kerkdienst bezoeken. Dat maximum was tot nu toe gesteld op dertig personen. Veel gelovigen keken de afgelopen maanden noodgedwongen naar online kerkdiensten.

In kerkgebouwen met meer dan 300 reguliere zitplaatsen mag vanaf komend weekend vijftien procent van het aantal zitplaatsen worden gebruikt. Gebouwen met meer dan duizend vaste zitplaatsen mogen 250 bezoekers ontvangen. Kerkgangers moeten wel reserveren en krijgen een vaste zitplaats in de kerk toegewezen.

Samenzang

Er wordt door het CIO geadviseerd terughoudend om te gaan met zingen in de kerk. Dat mag voorlopig alleen op een ingetogen manier, op praatniveau, zonder extra volume en met een beperkte tijdsduur.

Als het kabinet eind deze maand besluit de volgende stap in het openingsplan te zetten, dan zijn over enkele weken honderd kerkgangers welkom bij de diensten en mogen kerkkoren bestaan uit twaalf in plaats van vier personen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
KERK HIERNUMAALS CORONAMAATREGELEN
Deel dit artikel: