nieuws

SP in debat over luchthaven: "Het is een mooi zootje"

Luchthaven Twente
Luchthaven Twente
"Het is een mooi zootje." Daarmee reageerde de SP in Enschede vanavond in een ingelast debat over de vertraging die de luchthaven Twente heeft opgelopen.
Afgelopen weekend werd bekend dat de Europese Commissie in Brussel niet eerder dan in januari beslist of de miljoenen aan staatssteun van de gemeente, de provincie en het Rijk aan de luchthaven geoorloofd is.  Tegelijkertijd bleek dat het vereiste luchthavenbesluit om sowieso te mogen vliegen niet zoals verwacht, voor de zomer wordt afgegeven, maar dat dit waarschijnlijk ook pas aan het begin van het nieuwe jaar wordt bepaald.

Gemeenteraad wil opheldering

Ontwikkelaar ADT van het luchthaventerrein, waar de provincie Overijssel en de gemeente Enschede de enige aandeelhouders van zijn, heeft altijd aangegeven dat het mogelijk is om eind 2014 te vliegen. Maar erkent nu dat dit niet meer haalbaar is. De gemeenteraad van Enschede wilde vanavond van verantwoordelijk wethouder Van Hees van Enschede weten of zij verrast was door de vertraging en of ze kon aangeven hoe dit mogelijk was.
Die verrassing was er inderdaad bij Van Hees. Volgens haar is er lang contact geweest met de ambtenaren in Brussel om ervoor te zorgen dat een officiële aanvraag binnen de kortst mogelijke termijn van enkele maanden goedkeuring zou krijgen. Vanuit Brussel zijn nu echter signalen gekomen dat die goedkeuring niet zo makkelijk zou worden afgegeven, of misschien zelfs niet.
Zo zou er onder meer onduidelijkheid zijn over de financiële onderbouwing. Om welke onduidelijkheid en welke signalen het ging wilde de wethouder, ook na aandringen van verschillende raadsfracties, niet zeggen: "Het zijn informele signalen, er staat niks op papier".

Staatssecretaris wacht met besluit

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het luchthavenbesluit even terzijde geschoven. Het ministerie wilde aanvankelijk vooruitlopen op een versoepeling van de wet voor burgerluchthavens waardoor de gevreesde massale bomenkap niet nodig zou zijn, nu wil de staatssecretaris daar toch eerst op wachten.

ADT onderzoekt nu wat de gevolgen zijn van het uitstel en stelt verschillende scenario's voor de toekomst op. De vraag van GroenLinks of daar ook een scenario zonder vliegveld bij zit, is door Van Hees niet beantwoord. Welk scenario er ook wordt uitgedacht en ontwikkeld, vliegen in 2014 is niet meer mogelijk.
Met name voor de provinciale politici was het jaar 2014 een voorwaarde om in te stemmen met heropening en een bijdrage aan de luchthaven. Woensdag komt het uitstel in de Provinciale Staten aan de orde.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.