nieuws

Enschede herdenkt vuurwerkramp op sobere wijze

Enschede herdenkt vandaag op informele en sobere wijze de vuurwerkramp, die op 13 mei 2000 de complete wijk Roombeek wegvaagde. Daarbij kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond.
Om even voor half vier 's middags, het tijdstip van de ramp, worden de klokken geluid. Burgemeester Peter den Oudsten en voorzitter Bram Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp leggen daarna bloemen bij het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde. De brandweer Twente heeft vanmorgen vroeg al bloemen gelegd bij het monument van vier bij de vuurwerkramp omgekomen brandweermannen.
De man die er lang van werd verdacht dat hij de brand veroorzaakte die leidde tot ontploffing van de vuurwerkopslag van SE Fireworks, is vorig jaar overleden. Hij werd na 2,5 jaar gevangenschap in hoger beroep vrijgesproken. Opslag van vuurwerk is nog altijd een gevoelig onderwerp in Enschede. Dat bleek toen eind 2013 onrust ontstond om uitbreiding van een vuurwerkopslag. Enschede moest voor verontruste bewoners extra bijeenkomsten organiseren en verleende uiteindelijk geen vergunning.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.