nieuws

Kampen verantwoordelijk voor onderhoud Joodse begraafplaats in IJsselmuiden

De gemeente Kampen is begonnen met het onderhoud aan de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden nadat een buurtbewoner een akte heeft opgespoord waarin staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor het onderhoud.
De akte is opgemaakt in 1951, maar niemand wist nog over het bestaan daarvan. In de akte staat dat de Joodse gemeenschap een stuk grond vlakbij de begraafplaats overdraagt aan de gemeente. In ruil daarvoor zorgt de gemeente voor een levenslange onderhoud aan de begraafplaats. Maar dat laatste is nauwelijks gebeurd omdat de gemeente Kampen het bestaan van deze overeenkomst tot voor kort niet kende.
Een buurtbewoner die zich onlangs ergerde aan het meters hoge onkruid en de slechte staat van het onderhoud van de begraafplaats ging op zoek naar wie daar verantwoordelijk voor is. Via een organisatie in Amsterdam kwam hij erachter dat daarover een overeenkomst bestaat. Deze akte ligt in een archief van een notaris in Kampen.
De eerste begrafenis op Joodse begraafplaats was in 1829 en de laatste in 1942. Daarna is de begraafplaats niet meer gebruikt. Na de oorlog bleek de Joodse gemeenschap niet meer in staat was om zelf voor het onderhoud te zorgen. In de begin jaren vijftig werd daarom een overeenkomst gesloten met de toenmalige gemeente IJsselmuiden.
Hoe het kan dat Kampen tot voor kort niet op de hoogte was van deze afspraken is niet duidelijk. Wel heeft de begraafplaatsbeheerder van de gemeente de opdracht gekregen om onderhoud te plegen. Het gras en het onkruid is inmiddels gemaaid. Ook zijn de grafstenen schoongespoten. Het hek om de graafplaats verkeert in een slechte staat en moet worden vervangen. Ook gebouw moet worden opgeknapt. Of en wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.