nieuws

Enschede keurt begroting Stadsbank af

Enscehde keurt begroting Stadsbank Oost-Nederland af
Enscehde keurt begroting Stadsbank Oost-Nederland af
De gemeente Enschede keurt de begroting van de Stadsbank Oost-Nederland af.
In deze begroting zou Enschede te maken krijgen met een tekort van bijna negen ton. De Stadsbank heeft geen rekening gehouden met bezuinigingen die Enschede heeft opgelegd en met een toename van het aantal aanvragen.

Positieve ramingen, bezuinigingen niet meegenomen

De begroting gaat uit van te positieve cijfers van de gemeente Enschede. De gemeente heeft in het laatste half jaar veel meer aanvragen voor schuldhulpverlening van de Stadsbank. Als die trend zich volgend jaar doorzet moet Enschede een half miljoen euro bij betalen. Daarnaast heeft de vorige gemeenteraad bepaald dat de Stadsbank goedkoper moet werken. Die bezuiniging is niet doorberekend in de begroting.
De Stadsbank verzorgt de schuldhulp voor mensen in 22 gemeenten in Twente en de Achterhoek. De gemeenten willen dat de samenwerking en de verantwoordelijkheden binnen het bestuur van de Stadsbank aangepast worden aan de financiële situatie van de gemeenten en de eisen die klanten en gemeenten aan elkaar stellen.

Inzet van vrijwilligers en andere naam

Een commissie onder leiding van oud-burgemeester Spekreijse van Lochem heeft onderzoek gedaan naar die modernisering. De commissie vindt het onder meer een goede gedachte om vrijwilligers in te zetten bij de schuldhulpverlening. Daarnaast zouden gemeenten en de Stadsbank Oost-Nederland beter moeten samenwerken en beter moeten communiceren en om de verandering uit te dragen zou de naam moeten veranderen. 
De Stadsbank Oost-Nederland heeft een rumoerige periode achte de rug. Zo is het directieteam grotendeels vervangen na klachten van medewerkers over intimidatie en een onderzoek dat dit onderschreef. Ook zijn er klachten van klanten over de dienstverlening. De gemeenteraden van de aangesloten gemeenten besluiten later dit jaar over de conclusies en aanbevelingen van de commissie Spekreijse.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.