nieuws

13 jaar geëist tegen verdachte van doden weduwe Tillema uit Zwole

Voor de rechtbank in Zwolle is een gevangenisstraf van 13 jaar geëist tegen de man die ervan verdacht wordt dat hij in juli vorig jaar de Zwolse weduwe Tillema met geweld om het leven bracht.
Volgens de Officier van Justitie drong de verdachte, de voormalige computerhulp van de weduwe, op 8 juli vorig jaar haar woning aan de Koestraat binnen. Daar mishandelde hij de vrouw en dwong haar 18.500 euro over te maken op zijn bankrekening.
Toen de slecht ter been zijnde weduwe aan haar belager probeerde te ontsnappen en de trap op liep trok hij haar achterover en schopte haar enige malen tegen het hoofd. Nadat het geld op zijn bankrekening stond, liet de man het slachtoffer onder aan de trap liggen en reed terug naar zijn woonplaats Apeldoorn. Het is niet uit te sluiten dat de vrouw op dat moment nog leefde.

'Verdachte liegt'

De verdachte was de vrouw nog veel geld schuldig dat hij eerder leende. Omdat hij niet terugbetaalde spande de vrouw zelfs een rechtszaak tegen hem aan in 2012, die ze ook won. Tijdens die rechtszaak zou de Apeldoorner haar nog met een mes bedreigd hebben. Daarna verbrak ze alle contact met de man.
De Apeldoorner ontkende wel dat hij op de 8e juli in Zwolle was. Voor de Officier van Justitie is dat bewijs dat de man liegt, want niet alleen was hij op die dag, rond het tijdstip van de dood, te zien op beelden van een beveiligingscamera. Ook huurde de man die dag een auto en reed met die auto precies de afstand tussen zijn eigen huis en de woning van het slachtoffer en weer terug.

Verdacht gedrag

De Apeldoorner heeft veel verdacht gedrag vertoond dat alleen maar wijst op schuld, aldus de Officier van Justitie. Zo kocht de man vlak na de dood van de weduwe een auto en loste hij schulden af. Daarnaast zou de man uitgebreid gezocht hebben op het internet naar meldingen over de dood van de vrouw op een moment dat het stoffelijk overschot van de vrouw nog niet gevonden was.
De vrouw werd op 9 juli vorig jaar gevonden door de schoonmaakster. Een gewaarschuwde gemeentearts concludeerde als snel dat de vouw was overleden door een ongelukkige val van de trap. Het lichaam werd al snel vrijgegeven en gecremeerd.

Geld verdwenen

Pas na een week ontdekte één van haar zoons dat er een groot geldbedrag verdwenen was. Op dat moment werd een groot onderzoek opgestart. Daarbij werden veel deskundigen ingezet die onder andere bloedsporen vonden die, volgens het Openbaar Ministerie, voor 100% wijzen op betrokkenheid van de verdachte bij de gewelddadige dood.
De verdachte heeft zich tijdens het onderzoek beroepen op zijn zwijgrecht, stoïcijns weigerde hij om antwoord te geven op vragen van de rechtbank. De officier van justitie rekent het de man zwaar toe dat hij veel ellende bij de nabestaanden veroorzaakt door geen openheid te geven over de laatste levensuren van hun moeder en oma.
Mevrouw Tillema was erg betrokken bij het Zwolse culturele leven, zij bekleedde in diverse organisaties een functie en organiseerde in haar woning concerten tussen de schuifdeuren. Vanmiddag zal de advocaat van de man zijn pleidooi houden. Daarna doet de rechtbank over twee weken uitspraak.
Bekijk de video in HD op YouTube

Verslag van de zaak via Twitter:

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.