nieuws

Museum Deventer: omstreden bordje is hier, roofkunst onzeker

Het Historisch Museum Deventer heeft inderdaad een bordje dat hoort bij het Meissen-servies dat ooit van stadhouder Willem V is geweest. Of het om roofkunst gaat, is volgens het museum niet duidelijk.
Vanmorgen werd bekend dat onderzoeksbureau Artiaz heeft ontdekt dat Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea hoogstwaarschijnlijk roofkunst in bezit hebben. Eén van die musea is het Historisch Museum Deventer.

Al lang in bezit

Volgens de directeur van het museum in Deventer is het bordje al heel lang in het bezit van het museum. Het is gemaakt aan het eind van de 18e eeuw. Op het bordje is het stadsgezicht te zien van Deventer. De directeur weet dat het oude servies op een gegeven moment is verspreid over verschillende plekken in Nederland. Deventer heeft speciaal dit bordje gekregen omdat Deventer erop te zien is. Het grootste gedeelte is inmiddels weer bij elkaar en staat bij Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Roofkunst

Het is onduidelijk of het nou ook om roofkunst gaat. Het onderzoeksbureau zegt dat het eigenlijk eigendom is van de Joodse bankiersfamilie Gutmann. Het zou in 1934 onder dwang van de nazi's geveild zijn. Volgens het Historisch Museum Deventer moet via een speciale commissie en de minister aangetoond worden dat het verhaal klopt. Als het zo is, gaat het bordje terug naar nabestaanden van de familie.
Het bordje waar het nu om gaat komt in een speciale vitrine te staan in het museum. Daar komen ook twee andere bordjes bij waar vorig jaar veel over te doen is geweest.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.