nieuws

Onderzoek naar gedwongen telefoonabonnementen, man Enschede aangehouden

Politie
Politie
De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart naar het onder dwang afsluiten van telefoonabonnementen bij makkelijk beïnvloedbare slachtoffers. Een 20-jarige Enschedeër is als verdachte in dit onderzoek aangehouden. Vier Hengelose slachtoffers hebben aangifte gedaan.
De recherche kwam de man eerder deze maand op het spoor, nadat er tussen februari en mei meerdere meldingen waren gedaan over mensen die onder dwang telefoonabonnementen af hadden gesloten. De slachtoffers - meestal makkelijk beïnvloedbaar - werden door de verdachte benaderd met het verhaal dat ze makkelijk geld konden verdienen wanneer zij een aantal telefoonabonnementen met een bijbehorende smartphone zouden afsluiten.

Slachtoffers zouden geen klant blijven

Wanneer een abonnement was afgesloten, moesten de slachtoffers de nieuwe smartphones en contracten inleveren. De verdachte verkocht daarna het toestel door aan handelaren. De slachtoffers werd wijsgemaakt dat zij geen klant zouden blijven bij de telefoonmaatschappij waar zij de abonnementen hadden afgesloten. Dat bleek niet het geval, waardoor de slachtoffers maandelijks de kosten van de abonnementen moesten ophoesten.
De maandelijkse kosten bedroegen volgens de politie in alle gevallen vele honderden euro’s. Het afsluiten van de abonnementen en het innemen van de telefoons ging in één geval gepaard met bedreiging. De 20-jarige verdachte is inmiddels in vrijheid gesteld. Hij mag zich voor de rechter verantwoorden. De recherche heeft het vermoeden dat er meer slachtoffers zijn en vraagt gedupeerden alsnog aangifte te doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.