nieuws

KNVB: 'Beloftenteams in Jupiler League geen competitievervalsing'

Jong FC Twente
Jong FC Twente
De KNVB is tevreden over het proefproject om de beloftenteams van FC Twente, Ajax en PSV mee te laten doen in de Jupiler League.  Dat blijkt uit een tussentijdse analyse.
Volgens de bond zijn de sportieve kansen voor de andere clubs in de Jupiler League gelijk gebleven. "Uit de evaluatie is gebleken dat dezelfde ploegen aan de play-offs zouden deelnemen als de uitslagen van de drie beloftenteams niet worden meegeteld", aldus manager competitiezaken Gijs de Jong. "Voorafgaand aan het seizoen gingen we hier vanzelfsprekend van uit. Het is goed om dat nu feitelijk onderbouwd te hebben."
Tijdens het seizoen was er veel kritiek op de toevoeging van de beloftenteams, omdat die ploegen soms met veel spelers uit het eerste elftal aantreden en soms met een veredeld jeugdteam. Die grote schommelingen in de kwaliteit zou competitievervalsing in de hand werken, maar daar is volgens de KNVB dus geen sprake van. "Uit de cijfers is tevens gebleken dat deelname van spelers uit het eerste elftal  allerminst een garantie voor succes is."
Critici wezen ook op de zeer lage toeschouwersaantallen; bij wedstrijden van de beloftenteams zitten geregeld maar enkele honderden bezoekers. Volgens de KNVB hebben de beloftenteams wel een positieve invloed op de kijkcijfers en de bezoekersaantallen bij uitwedstrijden.
De proef met beloftenteams in de Jupiler League loopt nog tot en met komend seizoen. Het eerste seizoen was in de ogen van de KNVB spannend en leerzaam. De Jong: "Met de nieuwe opzet willen we van de Jupiler League weer een sportieve en vitale competitie maken. Na dit eerste jaar kunnen we samen met de betrokken clubs en de CED verder werken aan de ontwikkeling van de Jupiler League en de Nederlandse voetbalpiramide."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.