nieuws
Noordtak Betuwelijn kan 600 miljoen goedkoper dan gedacht
Spoorlijn voor goederenvervoer kan goedkoper
Een nieuwe spoorlijn voor het goederenvervoer per spoor door Oost-Nederland kan al voor 1,4 miljard euro worden aangelegd. Dat is veel goedkoper dan staatssecretaris Mansveld aanneemt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam en de provincies Gelderland en Overijssel. Â
Het havenbedrijf en beide provincies hebben studie laten verrichten naar een betaalbaar alternatief voor goederenvervoer over bestaand spoor. Een nieuwe spoorlijn langs de A18 en N18 door de Achterhoek en Twente naar Duitsland. Over deze zogenoemde noordtak van de Betuweroute kunnen goederentreinen in 2 uur rechtstreeks van de Rotterdamse haven naar de Duitse grens rijden. Nu duurt zo'n rit nog 4 tot 4,5 uur.
De provincies en het havenbedrijf hebben een studierapport laten maken naar een adequaat goederentransport van de Rotterdamse zeehaven Duitsland, omdat staatssecretaris Wilma Mansveld eind deze maand een besluit neemt over de route voor het goederenvervoer per spoor in het oosten van het land.
Aansluiting goederenspoor met Duitsland ontbreekt
Tegen alle spoorvarianten waaruit Mansveld een keuze wil maken bestaan bezwaren, onder meer omdat de goederentreinen dwars door dorpen en woonwijken zouden gaan rijden. Het ministerie wil meer ruimte maken voor personenvervoer in de Randstad en daarom het goederenvervoer richting Duitsland van bestaand spoor in het westen halen.
De treinen rijden via de Betuweroute, maar een aansluiting met Duitsland ontbreekt nog. Het ministerie wil het vervoer over bestaand spoor van de Betuweroute naar Oldenzaal aan de grens leiden.
Aanleg van Noordtak Betuweroute te duur
Volgens Mansveld is de aanleg van een Noordtak aan de Betuweroute te duur. Zij berekende dat op tussen de 2 en 4,7 miljard euro. Maar volgens Gelderland, Overijssel en het Havenbedrijf kan het dus veel goedkoper, al blijft een Noordtak wel duurder dan de andere varianten waar Mansveld uit wil kiezen.
Maar, zo stellen de drie partijen, het ministerie heeft geen rekening gehouden met kosten voor allerlei extra veiligheids- en leefbaarheidsmaatregelen die bij de Mansveld-varianten noodzakelijk zijn. Aanleg van een Noordtak levert de haveneconomie bovendien 62 miljoen euro per jaar aan besparingen op.
Bekijk de video in HD op YouTube