Nieuws

Onderzoek rekenkamers: kosten Jeugdhulp in Twente fors gestegen

De kosten voor Jeugdhulp in Twente zijn in vijf jaar tijd met 60 procent gestegen
De kosten voor Jeugdhulp in Twente zijn in vijf jaar tijd met 60 procent gestegen © GettyImages
De kosten én het gebruik van Jeugdhulp in negen Twentse gemeenten zijn in de periode 2015-2019 met zestig procent toegenomen. Dat is hoger dan de landelijke stijging (47 procent). Dat is opvallend omdat het aantal jeugdigen in Twente is afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de rekenkamers uit negen Twentse gemeenten.
Het onderzoek is gezamenlijk uitgevoerd door de rekenkamers van Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal en Tubbergen. Dat is gedaan omdat gemeenten te weinig zicht en grip hebben op de toenemende kosten op het gebied van jeugdzorg.
De veertien Twentse gemeenten hanteren een gezamenlijk inkoopmodel voor jeugdzorg. Uit het onderzoek blijkt dat niet elke gemeente in hetzelfde stadium zit, waardoor zij alsnog zelf keuzes moeten maken en er ondanks het samenwerkingsverband los van elkaar wordt gewerkt. Ook zouden gemeenten onderling te weinig informatie en ervaringen uitwisselen om van elkaar te kunnen leren.

Adviezen

Daarnaast wordt er vooral gefocust op resultaat en in mindere mate op kostenbeheersing. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het model nog niet af zou zijn.
Ook wordt preventie gezien als een van de instrumenten om meer grip te krijgen op de jeugdhulp. De rekenkamers concluderen dat van de negen gemeenten alleen Hengelo en Enschede een preventief plan hebben op het gebied van kansrijk, gezond en veilig opgroeien. Iets waar volgens de onderzoekers meer op in moeten worden gezet.

Gezamenlijke inkoop

In aanloop naar 2023 staat voor een aantal Twentse gemeenten een nieuwe gezamenlijke inkoop volgens het 'Twents model' gepland. De rekenkamers adviseren om dit model (versneld) door te ontwikkelen en daarbij mogelijk te kiezen voor een gemiddelde prijs per ondersteuningsbehoefte en het aantal zorgaanbieders en toetreedmomenten te beperken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.