nieuws

Conditie agenten Overijssel nog altijd onder de maat

RTL: Conditie agenten Overijssel nog altijd onder de maat
RTL: Conditie agenten Overijssel nog altijd onder de maat
De conditie van agenten in Overijssel laat nog altijd te wensen over. Dat concludeert RTL Nieuws uit eigen onderzoek. Vorig jaar deed de nieuwszender een vergelijkbaar onderzoek en bleek ook al dat lang niet alle Overijsselse agenten de fitheidstest halen.
Volgens RTL legt een groot deel van de agenten de verplichte conditietest überhaupt niet af. Landelijk gaat het om 15.000 agenten. Zo'n 5.000 deden dat vanwege een blessure of andere gezondheidsklacht. De overige 10.000 kwamen niet opdagen. Daarnaast zakt een groot deel voor de Fysieke Vaardigheidssporttoets.

Grote verschillen in Overijssel

In Overijssel zijn er grote verschillen tussen de korpsen in IJsselland en Twente. IJsselland volgt redelijk de landelijke trend met een slagingspercentage van 52 procent, landelijk is dat 54 procent. In IJsselland deed 23 procent van de agenten geen test zonder dat ze daar een reden voor opgaven, 20 procent haakte af vanwege een medische reden. Overigens heeft IJsselland een laag percentage gezakten. Van de agenten die de test deden, haalde 5 procent de test niet. Landelijk zakt 9 procent.
Twente kent een veel hoger percentage gezakten, 16 procent. Daar staat tegenover dat er in Twente ook bovengemiddeld veel agenten de test wél halen, namelijk 72 procent (landelijk 54). Slechts 11 procent deed de test niet, waarvan er in 3 procent van de gevallen een medische reden was.

Korpsleiding: Agenten zijn fit genoeg

In de test moeten de agenten tonen dat ze fit genoeg zijn voor hun werk. Ze dienen in een bepaalde tijd een parcours af te leggen dat symbool staat voor de achtervolging van een crimineel. In een reactie zegt Jannine van den Berg van de leiding van de Nationale Politie dat 'het merendeel van de agenten fit genoeg is om op straat te kunnen werken'.
Uit de testresultaten, die gaan over vorig jaar, blijkt verder dat vrouwelijke agenten het beter doen dan hun mannelijke collega's. Van de mannelijke deelnemers zakt 15 procent; bij de vrouwen is dat 10 procent. Agenten hebben vanaf hun 40e steeds meer moeite met hun conditie. De Landelijke Eenheid (voorheen KLPD), Zuid-Holland Zuid en Friesland presteren het slechtst. De agenten van het korps Noord-Holland Noord zijn het fitst.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.