Nieuws

Krijgt beroemde stadskat Boemie uit Steenwijk een eigen standbeeld?

Boemie in 2018
Boemie in 2018 © Jan Fokkert
Jeroen Kolhoff weet het zeker: iedereen die je in Steenwijk vraagt wie Boemie is, kan je hele verhalen vertellen over de beroemde stadskat. Boemie is afgelopen februari overleden en was toen maar liefst 28 jaar oud. Een groot deel van zijn leven hing 'ie rond op straat in Steenwijk. Inwoners van Steenwijk willen daarom dat Boemie een standbeeld krijgt.
Jaren geleden werd Boemie door Martijn Kolhoff, het broertje van Jeroen, uit het asiel gehaald. "Oorspronkelijk had Boemie een andere naam. Gizmo of zo", vertelt Jeroen. "Maar dat kon het dochtertje van mijn broer niet uitspreken. Dus ze noemde de kat 'Boemie'. En zo werd de naam geboren."
Al gauw kwamen de eigenaren van Boemie erachter dat de kat liever op straat liep dan in huis. Ook ondernemers in de binnenstad merkten op dat de rood-witte kater hen steeds vaker kwam bezoeken. "Hij had zelfs een soort routine. Iedere dag kwam hij op een bepaald moment bij de visboer om wat visrestjes op te halen", aldus Jeroen.

Standbeeld

Op een gegeven moment kwam Boemie helemaal niet meer thuis en leefde hij zijn leven volledig op straat. "Toen werd eigenlijk iedereen in Steenwijk het baasje van Boemie. Maar de laatste jaren verzorgde vooral Henny IJsseldijk van de lokale snackbar Boemie." De kat werd door de Steenwijkers omarmd. Na zijn dood begin dit jaar, duurde het dan ook niet lang voordat de eerste stemmen opgingen om Boemie z'n eigen standbeeld te geven.
De inwoners van Steenwijk, onder leiding van Ingeborg Vroklage, zijn nu bezig om het standbeeld te realiseren. Daar hebben ze 4.500 euro voor nodig. Door middel van een crowdfundingsactie willen de initiatiefnemers het bedrag bij elkaar krijgen. "Maar dat gaat vast lukken!" zegt Jeroen Kolhoff vol goede moed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.