nieuws

Begeleiders gezocht voor zedendaders in Twente

Begeleiders gezocht voor zedendaders in Twente
Begeleiders gezocht voor zedendaders in Twente
Reclassering Nederland zoekt in Twente vrijwilligers die samen met professionals de daders van zedendelicten willen begeleiden bij hun terugkeer in de maatschappij. Doel van de begeleiding is voorkomen dat er nieuwe slachtoffers vallen.
Behalve in Twente worden ook in bijvoorbeeld Drenthe, Friesland en Groningen vrijwilligers gezocht. De vrijwilligers zijn onderdeel van een speciale aanpak, de zogenoemde methode COSA die sinds een aantal jaren in Nederland wordt toegepast.

COSA

De methodiek komt uit Canada en is gebaseerd op de gedachte dat zedendaders op den duur weer terugkeren in de samenleving. Als zij sociaal geïsoleerd zijn, is de kans op herhaling van strafbare feiten groter. Bij COSA is er een groep vrijwilligers die als een soort cirkel om de zedendader beweegt. Dat zorgt ervoor dat hij op zijn gedrag wordt aangesproken en geholpen wordt om niet in een maatschappelijk isolement te geraken.
Vorig jaar bleek dat de eerste resultaten van de methode hoopgevend zijn. Harde cijfers zijn er nog niet maar de verwachting is dat de kans op recidive verkleind wordt. In Canada werd het opnieuw in de fout gaan door zedendaders verminderd met 70 tot 80 procent.

Vrijwilligers gezocht in Twente

In Twente zijn er nog nieuwe vrijwilligers nodig om samen met professionals de zedendaders te begeleiden. Drie tot vijf vrijwilligers begeleiden samen één zedendader. Wie geïnteresseerd is kan zich aanmelden bij de reclassering. Voordat ze aan de slag kunnen, wordt een kennismakingsgesprek gevoerd en volgt er een grondige training.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.