nieuws

Duitsers opgelucht over vertraging Luchthaven Twente

Opluchting over vertraging luchthaven
Opluchting over vertraging luchthaven
Opgelucht, blij zelfs, maar van leedvermaak is geen sprake. Zo heeft Landkreis Grafschaft Bentheim gereageerd op het uit- en mogelijk afstel van luchthaven Twente. Dat schrijft de krant Grafschafter Nachrichten.
Commissaris van de Koning Bijleveld heeft direct na het bericht uit Brussel de Landkreis Grafschaft Bentheim informeel ingelicht. "Ze heeft vanwege de goede verhoudingen en de samenwerking onmiddellijk laten weten dat een besluit uit Brussel is uitgesteld", aldus haar woordvoerder.

Weerstand

Dat uitstel betekent dat er niet dit jaar gevlogen kan worden zoals de provincie Overijssel dat heeft opgelegd en daarmee vervalt de politieke steun. De Landrat Kethorn die het graafschap vertegenwoordigt, heeft dit volgens de Grafschafter Nachrichten opgevat als een mededeling over het einde van de luchthaven Twente.
In het Duitse grensgebied is veel weerstand tegen heropening van de Luchthaven Twente. De inwoners en belangenorganisaties zijn bang voor concurrentie voor de Flughafen Münster Osnabruck in Münster, de gevolgen voor het milieu, het verwachte lawaai vanwege de aanvliegroutes en het risico voor gevaarlijke objecten onder die aanvliegroutes zoals de kerncentrale in Lingen en de bommenwerpplek in Nordhorn.

Duitsland biedt aandeel in FMO

De Landkreis is vanaf het begin geen voorstander geweest van heropening van de luchthaven in Enschede maar heeft wel constructief meegedacht. Zo is vijf jaar geleden voorgesteld dat Nederland aandelen kreeg in de exploitatie van de Flughafen Munster Osnabrück. Dat is door toenmalig gedeputeerde Klaassen van Overijssel naast zich neergelegd omdat Enschede en de provincie plannen hadden voor het heropenen van luchthaven Twente.
Nu dat niet meer haalbaar lijkt, wil de Landrat benadrukken dat het aanbod nog steeds geldt. Of Overijssel er nu wel op ingaat is volgens de provincie nu nog niet aan de orde: "Er wordt op dit moment gewerkt aan verschillende scenario’s voor het luchthavengebied en er worden gesprekken gevoerd met de betrokken partners. We willen eerst de feiten op tafel hebben."
Het Landkreis biedt daarnaast aan mee te willen denken bij het vinden van een andere invulling van het luchthaventerrein, al dan niet in een gezamenlijk toekomstgericht Euregioproject.

Nog een minieme kans

Voorstanders van de luchthaven zien nog een mogelijkheid voor de heropening van de luchthaven buiten Brussel en de staatssteuntoets om. Dat kan als exploitant Wessels er extra geld bijlegt, waardoor een bijdrage van de gemeente, de provincie en het Rijk niet nodig is en de doorstart daarom niet de goedkeuring van Brussel nodig heeft.
ADT zegt dat over een extra investering niet wordt gepraat. "We zetten de verschillende scenario's voor het gebied op een rij, mét of zonder vliegen. Daar praten we natuurlijk wel met Wessels over, maar niet over een extra investering", zegt een woordvoerder van ADT. De scenario's worden begin volgende maand voorgelegd aan de gemeente Enschede en de provincie Overijssel.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.