nieuws

Uniek project in Zwolle om stadsvogels te beschermen

Een groep inwoners van Zwolle is begonnen met het tellen van alle gierzwaluwen in de stad. De tellingen zijn volgens stichting Avifauna Zwolle nodig om de vogels beter te beschermen.
"Op dit moment hebben we geen idee hoeveel gierzwaluwen er in Zwolle leven en waar precies", zegt mede-initiatiefnemer Jan van Dijk. "Als we die informatie hebben, dan kunnen we gericht maatregelen nemen om de achteruitgang van de gierzwaluwen te stoppen."

Steeds meer broedplaatsen verdwijnen

Van Dijk ziet dat steeds meer huizen beter geïsoleerd worden. Gevolg is dat holtes die de gierzwaluwen gebruiken als broedplaats worden afgedicht en de vogel het steeds lastiger krijgt om zich voort te planten. In Wijhe is het aantal gierzwaluwen in korte tijd gehalveerd na een isolatieproject. "Het is dus zaak dat huizenbezitters zich hier bewust van worden en plekken blijven creëren waar de gierzwaluw kan broeden."
De eerste vrijwilligers gaan deze week op pad om in verschillende Zwolse wijken de gierzwaluwen te tellen. Als zich voldoende vrijwilligers aanmelden, dan ontstaat mogelijk al dit jaar een goed beeld van de gierzwaluw. "Maar het kan ook nog wel een paar jaar duren voordat we de hele stad zijn door geweest", aldus Jan van Dijk.

Tellingen in Zwolle zijn uniek

Als de tellingen met de gierzwaluw lukken, dan wil de stichting Avifauna dat ook andere stadsvogels, zoals de huismus geteld gaan worden. Het liefst wil Van Dijk alle stadsvogels in Zwolle tellen, maar volgens de vogelliefhebber is dat waarschijnlijk een utopie. Voor zover bekend is Zwolle de eerste stad in Nederland die de stadsvogels op deze schaal in beeld probeert te brengen.
In het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui vandaag uitgebreid aandacht voor het project.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.