nieuws

Pleidooi GroenLinks Zwolle voor openbaar maken Essent-documenten

GroenLinks wil alle Essent-documenten openbaar
GroenLinks wil alle Essent-documenten openbaar
De fractie van GroenLinks in Zwolle wil dat geheime documenten rond de verkoop van Essent aan RWE openbaar worden gemaakt.
Energiebedrijf Essent werd vijf jaar geleden verkocht aan het Duitse RWE. Onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat RWE fors zou investeren in milieuvriendelijke maatregelen. Het was zelfs onderdeel van het koopcontract, met een boeteclausule van 40 miljoen euro. In april bleek dat RWE het contract niet is nagekomen, maar een boete hoeft het bedrijf niet te betalen. 
Gedeputeerde Theo Rietkerk noemde de afspraken in 2009 nog bikkelhard, maar staat achter het besluit om de boete niet te innen. Rietkerk: "De economie en de energiemarkt is echt veranderd sinds 2009. RWE is miljarden minder waard geworden. Er zijn honderden mensen ontslagen. Het juridisch advies is nu dat het geen zin heeft om een claim neer te leggen bij het bedrijf."
GroenLinks was een van de partijen die niet blij was met de argumentatie van Rietkerk. En nu wil de partij dat alle documenten rond de verkoop openbaar worden gemaakt. GroenLinks gelooft het verhaal over het juridisch advies niet. "Alle reden voor openbaarheid", vindt de Zwolse fractievoorzitter Patrick Rijke.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.