nieuws

Rechtbank Overijssel: "Bitcoin is geen geld maar ruilmiddel"

Bitcoin is geen geld
Bitcoin is geen geld
De rechtbank Overijssel heeft geoordeeld dat de Bitcoin geen geld is in de zin van het Burgerlijk Wetboek. De virtuele munt moet volgens de rechtbank gezien worden als een ruilmiddel, net als bijvoorbeeld goud en zilver.
De procedure draaide om de vraag wat de schade is wanneer een overeenkomst tot betaling van een bedrag in Bitcoins niet nagekomen wordt.

De zaak

Meneer X kocht van Meneer Y 2750 Bitcoins voor ruim 22.000 euro. Meneer X betaalde, maar kreeg slechts 990 Bitcoins geleverd; 1760 Bitcoins te weinig dus. Meneer X eiste daarom zijn geld terug voor de Bitcoins die hij niet geleverd kreeg én een schadevergoeding van bijna 133.000 euro. De koers van de Bitcoin steeg sinds het afsluiten van het koopcontract namelijk met meer dan 800 procent.
De vraag die de rechtbank in Almelo moest beantwoorden is of de Bitcoin gelijk moet worden gesteld aan geld in de zin van het Burgerlijke Wetboek. In dat geval heeft de eiser namelijk recht op de ruim 133.000 euro. Dat is namelijk de schade die hij leed door de forse koersstijging van de virtuele munt.
De rechtbank vindt dat er wel overeenkomsten zijn tussen geld en de Bitcoin, maar dat die overeenkomsten niet voldoende zijn om de Bitcoin te beschouwen als geld. Meneer X heeft daarom geen recht op de schadevergoeding van ruim 133.000 euro. Wel moet Meneer Y hem het geld voor de 1760 niet geleverde Bitcoins terugbetalen, met rente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.