nieuws

ZGT Almelo/Hengelo krijgt langer de tijd om sterftecijfers te publiceren

De ZGT-locatie in Hengelo
De ZGT-locatie in Hengelo
ZGT, het ziekenhuis in Almelo en Hengelo, krijgt met nog drie andere ziekenhuizen tot 1 oktober de tijd om de sterftecijfers op de website te publiceren. Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag.
Alle ziekenhuizen zijn sinds dit jaar verplicht om hun sterftecijfers naar buiten te brengen. Ze hadden tot 1 maart om de cijfers op hun website te zetten. ZGT, Amphia, Noorderboog Meppel en het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal publiceerden niet alles. Zij krijgen nu tot 1 oktober de tijd om alles netjes op de website te zetten. Ziekenhuizen die weigeren inzicht te geven in het aantal sterfgevallen riskeren een boete.
ZGT publiceerde het gemiddelde sterftecijfer, de hospital standardized mortality ratio (HMRS) niet. Dat is een omstreden meetinstrument waarmee ziekenhuizen in Nederland met elkaar vergeleken worden. Bij het cijfer 100 ligt het aantal sterfgevallen in het ziekenhuis op het gemiddelde. De NZa wil dat ziekenhuizen de cijfers openbaar maken zodat consumenten meer inzicht krijgen in de kwaliteit van de zorg. Het ZGT vindt de methode niet goed ontwikkeld.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.