Nieuws

Raad van State: sluiting 'granaatcafé' Zwolle was terecht

Bar Bruut in Zwolle
Bar Bruut in Zwolle © RTV Oost
De burgemeester van Zwolle hoeft niet wakker te liggen van een schadeclaim van de vroegere eigenaar van café Bruut aan de Voorstraat. Volgens de eigenaar van het ‘granaatcafé’ heeft de burgemeester zijn zaak onterecht gesloten in 2018. Dat zorgde voor omzetschade waar de burgemeester voor zou moeten opdraaien. Maar de Raad van State oordeelde vandaag dat de sluiting terecht was.
Het café werd bekend nadat tweemaal een granaat aan de voordeur werd aangetroffen. Dat was voor de burgemeester een reden om een zogeheten Bibob-onderzoek te doen om te zien of de kroeg mogelijk betrokken was bij criminele zaken. Bruut draaide toen met een voorlopige toestemming, omdat de aanvraag voor een horecavergunning nog in behandeling was.
Daarbij gold wel de voorwaarde dat er zich in het verleden geen dubieuze zaken bij het café hadden afgespeeld. De eigenaar kreeg de opdracht om het café tijdens het Bibob-onderzoek gesloten te houden.

Misgelopen omzet

Maar daar hield de eigenaar zich niet aan, waarop de burgemeester moest ingrijpen. Later verleende de burgemeester alsnog een horecavergunning aan de eigenaar. Toen bleef de vraag over wie zou moeten opdraaien voor de misgelopen omzet door de sluiting van het café.
De eigenaar betoogde bij de Raad dat de handgranaat aan de voordeur de reden was voor de gedwongen sluiting. Daarmee zou de burgemeester misbruik van zijn bevoegdheid hebben gemaakt. Maar de Raad van State oordeelt anders. De handgranaat was wel een aanleiding om nader onderzoek te doen, maar de sluiting kwam door overtreding van het verbod om het café open te houden tijdens het Bibob-onderzoek. Daarom heeft de burgemeester terecht ingegrepen volgens de Raad.
Onlangs meldde de eigenaar dat hij het café in de verkoop heeft gezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.