nieuws

Overijsselse nertsenfokkers blij met afschaffing verbod

Opluchting voor Overijsselse nertsenfokkers: het verbod op het houden van pelsdieren is voorlopig van de baan. De rechtbank in Den Haag heeft de wet, die vanaf 2024 het houden van nertsen zou verbieden, 'buiten werking gesteld'. Gevolg is dat er voorlopig nog met de dieren mag worden gefokt.
De rechter heeft een streep door de wet gezet, omdat het verbod de fokkers 'ernstig financieel' zal treffen en het is niet duidelijk of ze daar een goede vergoeding voor krijgen.
De Tweede en de Eerste Kamer gingen in 2012 akkoord met het verbod. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) en een paar individuele nertsenfokkers waren het daar niet mee eens en spanden een rechtszaak aan.

'Een grote opluchting'
Voor Hans Hutten van nertsenhouderij Olde Leide in Witharen is het besluit van de rechtbank een grote opluchting.  "We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zo ver", aldus Hutten.
Het inmiddels van tafel geveegde verbod hield de nertsenfokker uit Witharen de afgelopen tijd veel bezig. "Je gunt de dieren natuurlijk alles, maar met uitzicht op zo'n verbod denk je wel twee keer na voordat je een grote investering doet. Nu komen we eindelijk weer aan normale bedrijfsvoering toe."
Of het verbod ook voorgoed van de baan is, moet nog blijken. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft via haar woordvoerder vandaag laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.
Bekijk de video in HD op YouTube
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.