nieuws

"Overijssel voldoet in 2015 aan de normen voor luchtkwaliteit"

Provinciehuis Overijssel
Provinciehuis Overijssel
Overijssel voldoet in 2015, of zelfs eerder al, aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. De provincie heeft dat aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu laten weten. In het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) zijn tot nu toe voldoende maatregelen genomen om de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide te verminderen.
In 2009 werd gestart met NSL, de provincie heeft daar samen met de gemeenten Zwolle en Deventer aan deelgenomen. In de provincie waren verschillende punten waar het stikstofdioxine-gehalte in de lucht veel te hoog was. Die punten lagen voornamelijk in de steden en langs drukke wegen, onder meer door stads- en streekbussen.

Minder uitstoot door maatregelen

Sinds de start van NSL zijn er schonere bussen gaan rijden, waarmee de uitstoot onder de vastgestelde norm is komen te liggen. En er zijn nog andere maatregelen gepland om de uitstoot op de knelpunten te verminderen. Zo wordt in Zwolle het busstation verplaatst, waardoor de uitstoot aan de Van Roijensingel zal dalen.
De uitstoot van fijnstof levert in Overijssel geen probleem op: de maximale uitstoot ligt volgens de provincie onder de vastgestelde norm.
Overijssel zal door de goede resultaten na 2015 uit het programma stappen. Het Rijk wil NSL verlengen tot 2017, maar de provincie ziet geen nut in het langer deelnemen aan het programma.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.