nieuws

Nieuwe drinkwaterwinning bij Dalfsen bereikt hoogste punt

De nieuwe drinkwaterwinning Vechterweerd, langs de Vecht, bij Dalfsen heeft het hoogste punt bereikt. Over een jaar moet de installatie helemaal klaar zijn. Â
Waterbedrijf Vitens bouwt de installatie vanwege een toenemende vraag naar drinkwater in West-Overijssel en vanwege vervuiling van de winning bij het Engelse Werk in Zwolle.

Unieke waterwinning

De drinkwaterinstallatie Vechterweerd is voor Overijssel bijzonder omdat rivierwater gebruikt wordt in plaats van water uit de diepe ondergrond. Een dergelijke installatie heeft minder schadelijke milieueffecten, zodat meer water gewonnen kan worden zonder dat de omgeving verdroogt. Wel moet een veel grotere en duurdere zuiveringsinstallatie gebouwd worden, omdat rivierwater minder schoon is dan grondwater.

Drinkwater voor maximaal 150.000 mensen

De installatie kost bijna 18 miljoen euro en moet in eerste instantie aan 37.500 mensen drinkwater leveren. Als de effecten op de omgeving goed uitpakken, dan kan de capaciteit worden vergroot naar 4 miljoen kubieke meter per jaar en kunnen 75.000 mensen van drinkwater worden voorzien. In de toekomst kan op het terrein nog een tweede installatie worden bijgebouwd, waardoor de capaciteit nog eens verdubbeld wordt.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.