nieuws

Deventer wil Go Ahead Eagles 6 miljoen euro lenen

Deventer leent GAE 11 miljoen
Deventer leent GAE 11 miljoen
Het college van de gemeente Deventer wil voetbalclub Go Ahead Eagles een lening van 6 miljoen euro verstrekken voor uitbreiding van een nieuwe hoofdtribune en vervanging van de Leo Halletribune. "Een verstandig besluit", zegt Bram Emens van oppositiepartij Deventer Belang.
Go Ahead Eagles had om een lening van 11 miljoen euro gevraagd. Daarmee zouden in een tweede fase ook de IJsseltribune en de Brinkgreverwegtribune aangepakt kunnen worden. Vooralsnog wil het college slechts voor de eerste fase een lening verschaffen. "Een goed idee om het op deze manier te splitsen", aldus oppositielid Emens. "Op termijn zou er dan nog over een tweede lening gesproken kunnen worden".

Gemeenteraad moet nog instemmen

Het verstrekken van de lening is opvallend, omdat de verantwoordelijk wethouder van financiën, Liesbeth Grijsen, lid is van Gemeentebelang. Die partij was tot voor kort tegen financiële steun voor Go Ahead Eagles. "Maar de wethouder ziet nu kennelijk in wat goed voor de stad is", aldus Bram Emens. "Ik verwacht dat zij de steun van de fractie van Gemeentebelang krijgt. Het zou heel raar zijn als haar fractie haar nu in de steek laat".
De gemeenteraad moet tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces in juni instemmen met het besluit. De verwachting is dat een meerderheid vóór de lening zal stemmen.

Informatie ingewonnen in Enschede

De afgelopen weken is de gemeente Deventer te rade gegaan bij de gemeente Enschede over de voorwaarden van zo'n lening. Enkele jaren geleden heeft Enschede miljoenen geleend aan FC Twente. De ambtelijke top in Deventer heeft al gezegd dat een lening kan. Deventer leent in deze constructie geld van de bank en leent dat vervolgens tegen marktconforme rente uit aan de Eagles.
De constructie is noodzakelijk, omdat de voetbalclub zelf geen lening van de bank krijgt: tribunes worden niet als onderpand beschouwd. Het schijnt dat de gemeente Deventer zelfs verdient aan de lening.

Lening niet onomstreden

Het verzoek om de lening is niet onomstreden. Een aantal fracties in de gemeenteraad is altijd fel tegen financiële steun aan betaald voetbalclubs geweest. Tot die partijen behoorden het CDA en - zoals gemeld - Gemeentebelang.
Vorig jaar was er de kwestie van de veldverwarming en aanpassing van het stadion naar eredivisie-eisen. Toen waren Gemeentebelang en het CDA tegen financiering (verhuurconstructie) door de gemeente. De rest, toen een ruime meerderheid, stemde voor.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.