nieuws

Zwolse Kamerleden stellen vragen over bevolkingsonderzoek in Zwolle

Ziekenhuis Isala in Zwolle
Ziekenhuis Isala in Zwolle
Drie Zwolse Tweede Kamerleden steunen de Zwolse Gehandicapten Raad (ZGR) in haar strijd dat Zwolse vrouwen in een rolstoel voor de screening op borstkanker weer terecht kunnen in het ziekenhuis van Zwolle.
De Tweede Kamerleden Tjitske Siderius (SP), Eddy van Hijum (CDA) en Arie Slob (CU) hebben schriftelijk vragen gesteld over de situatie aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De drie vinden het evenals de ZGR ongewenst dat vrouwen uit Zwolle die in een rolstoel zitten voor de screening op borstkanker naar Apeldoorn moeten. De ZGR is al ruim een jaar bezig om ervoor te zorgen dat die vrouwen in het ziekenhuis in Zwolle terecht kunnen. Dat konden ze eerder namelijk ook.

RIVM bepaalt hoe screening verloopt

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat dat niet meer toe. Het RIVM bepaalt hoe de screening op borstkanker verloopt. Dat de vrouwen in het Zwolse ziekenhuis terecht konden, is jarenlang een vergissing geweest. Zij hadden zich altijd al moeten laten screenen in Apeldoorn.
De ZGR vindt het belachelijk dat de vrouwen zijn aangewezen op een tijdrovende en dure taxirit. De raad krijgt nu dus de steun van de drie Zwolse Kamerleden.

De schriftelijke vragen aan de minister

1. Bent u op de hoogte van het feit dat rolstoelafhankelijke vrouwen die geen gebruik kunnen maken van de mobiele units van Bevolkingsonderzoek Oost voor de periodieke mammografie (screening borstkanker) niet meer naar de Isala Klinieken kunnen voor deze screening maar naar de ‘vaste unit’ in Apeldoorn moeten reizen? 1)
2. Is het waar dat het beleid is dat er van rolstoelafhankelijke vrouwen die geen gebruik kunnen maken van de mobiele units wordt verwacht dat zij voor het bevolkingsonderzoek naar een vaste unit reizen als deze reis maximaal 45 minuten reistijd vergt voor een enkele reis? Zo ja, vindt u het niet opmerkelijk dat een rolstoelafhankelijke vrouw uit Kampen wel gebruik mag maken van de Isala Klinieken voor het bevolkingsonderzoek, maar een rolstoelafhankelijke vrouw uit Zwolle niet, omdat de reistijd enkele reis vanuit Kampen naar de vaste unit in Apeldoorn langer is dan 45 minuten en vanuit Zwolle korter? Zo ja, bent u bereid om het beleid aan te passen?
3. Bent u zich ervan bewust dat voor rolstoelafhankelijke vrouwen die voor de screening op borstkanker naar een vaste unit worden verwezen het vervoer met Valys een extra drempel kan opwerpen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, vanwege de beperking in aantal kilometers en de hoge kosten die hieraan verbonden kunnen zijn? Bent u bereid om deze drempel op korte termijn te slechten voor deze vrouwen door bijvoorbeeld het vervoer naar het bevolkingsonderzoek uit te zonderen van het maximaal aantal kilometers dat iemand op jaarbasis met Valys kan reizen? Zo nee, waarom niet?
4. Past dit beleid van Bevolkingsonderzoek Oost in uw ogen in de Agenda 22 en het inclusieve beleid dat de regering zegt voor te staan? Zo ja, kunt u dit toelichten?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.