nieuws

Tekort aan mannen voor de klas in Overijssel nog nijpender

Groot tekort aan meesters in Overijssel
Groot tekort aan meesters in Overijssel
Kinderen op de basisschool krijgen nauwelijks nog les van mannen en in Overijssel zelfs nog minder. Alle delen van de provincie hebben verhoudingsgewijs nog minder meesters dan het landelijk gemiddelde.
Het landelijk gemiddelde is al bepaald niet hoog. In heel Nederland is 14,17 procent van alle leerkrachten een man. Dat komt neer op 1 meester tegenover 6 juffen. In Twente is dat lager met 13,9 procent, in de deels Overijsselse regio Stedendriehoek ligt het nog ietsje lager met 13,3 procent.
In de regio IJssel en Vecht worden meesters zelfs helemaal met uitsterven bedreigd. Hier staan er tegenover elke onderwijzer zelfs 7 juffen (12,7%). Deze regio is daarmee één van de vrouwelijkste van Nederland en staat maar nipt boven hekkensluiter Almere, waar slechts 10 procent van de leerkrachten een man is.

Juffen overal in de meerderheid

Er is in heel de provincie, voor zover de cijfers correct aan het ministerie zijn doorgegeven, geen enkele basisschool te vinden waar de juffen niet in de meerderheid zijn. De gereformeerde Basisschool Eben Haezer in Sint Jansklooster komt nog het dichtst in de buurt, met 3 meesters en 4 juffen.
Het ministerie van Onderwijs lanceerde enkele jaren geleden al het initiatief om meer meesters voor de klas te krijgen. In 2020 moeten de meesters weer 30 procent van het totaal uitmaken. Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar pedagogiek, illustreerde het probleem tegen de NOS als volgt: "Nu is het zo dat deze kinderen veel vrouwen zien. Er is weinig interactie met mannelijke rolmodellen. Jongens zijn van nature veel drukker en krijgen vaak te horen, 'zit stil, concentreer je'. Hierdoor raken jongens gefrustreerd."
Door: Jody Ummels.

Hoeveel meesters zijn er op uw basisschool?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.