nieuws
Papoeahoofd komt toch niet naar TwentseWelle in Enschede

Het omstreden Papoea-hoofd van ontdekkingsreiziger d'Albertis komt niet naar Enschede. Dat laat woordvoerder Van der Velde van museum TwentseWelle weten.
Door het vervoer zou het hoofd mogelijk beschadigd kunnen raken. Het hoofd staat op sterk water en staat al decennialang stil op een plank op het zolder van een museum in Florence.
Daarnaast speelt er een ethische kwestie. Er is veel weerstand tegen het tentoonstellen van een menselijk hoofd. Dat was eerder voor het museum in Florence aanleiding om het niet meer te laten zien. Voor TwentseWelle speelt dat minder en is het hoofd een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling O'Hanlons Helden over ontdekkingsreizigers in de 19de eeuw. De tentoonstelling opende begin februari. Het hoofd zou gaande weg de tentoonstelling ingepast kunnen worden.
Hoofd en ethiek centraal in lezing
Het hoofd van de kannibaal is 150 jaar geleden door ontdekkingsreiziger Luigi d'Albertis meegenomen vanuit Papoea Nieuw Guinea naar Italië. Het werd recent herontdekt in een museum in Florence tijdens opnamen voor een tv-serie van de Britse schrijver en avonturier Redmond O'Hanlon. Voor O'Hanlon staat het Papoeahoofd centraal in de nalatenschap van d'Albertis.
Het Papoeahoofd van d'Albertis staat maandagavond centraal in de vijfde lezing rond O'Hanlons Helden in TwentseWelle. Behalve een lezing van schrijver Marc Argeloo over d'Albertis, geeft directeur Van der Meiden van de Twentse Welle zijn visie over het wel of niet tentoonstellen van het Papoea-hoofd. De eerste drie lezingen werden bezocht door 150 mensen en waren uitverkocht.
Duizenden extra bezoekers
De expositie rond Redmond O'Hanlon legt het museum geen windeieren. Sinds de opening in februari zijn er al 5000 extra bezoekers geweest op een bezoekersaantal van 40.000 per jaar. "Dan ging het om mensen uit bijvoorbeeld Egmond aan Zee die speciaal voor O'Hanlons Helden naar Enschede waren gekomen", aldus de trotse woordvoerder Van der Velde.
Niet alleen O'Hanlon, ook het hoofd heeft extra aandacht voor het museum gegenereerd. "We werden ervan beticht bewust sensatie te zoeken maar het was normaal museaal denken." De expositie loopt nog tot eind augustus.
Lees meer:
Lees meer: