nieuws

ICT-commissie voelt Theo Rietkerk en andere politici aan de tand

Theo Rietkerk
Theo Rietkerk
Oud-Tweede Kamerlid en huidig gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel wordt samen met oud-politicus Camiel Eurlings en andere voormalige Kamerleden en ministers aan de tand gevoeld door de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer. Dat gebeurt de komende twee weken.
De commissie onder leiding van VVD'er Ton Elias probeert haar vinger erachter te krijgen waarom het zo vaak misloopt met automatiseringsprojecten bij de overheid. De afgelopen maand verschenen al deskundigen en betrokkenen uit het bedrijfsleven, wetenschap en overheid.

Rietkerk drong aan op onderzoek naar C2000

Maandag komt als eerste huidig senator en oud-Tweede Kamerlid Ada Gerkens opdraven, die zich namens de SP onder meer druk maakte om ICT-onderwerpen. Daarna volgt Rietkerk. Hij drong aan op een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar C2000, het communicatiesysteem van de hulpdiensten. Na hem komt Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland en destijds als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor C2000.
De week erna is het de beurt aan oud-Kamerlid Ger Koopmans (CDA), die aan de basis van het huidige parlementaire onderzoek naar ICT stond. Hij voerde het woord over de tunnels in de A73 en de modernisering van de gemeentelijke basisadministratie, twee van de projecten waar de Kamercommissie zich op richt.
Oud-minister van Binnenlandse Zaken en nu PvdA-senator Guusje ter Horst wordt ook gehoord over haar verantwoordelijkheid voor ICT en wat ze deed met kritische rapporten op dit terrein. Daarna volgt de huidige minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD), die binnen het kabinet ICT coördineert.

Eurlings is hekkensluiter op 5 juni

Hekkensluiter, op 5 juni, van de reeks van acht hoorzittingen is Eurlings, nu president-directeur van KLM maar eerder CDA-Kamerlid en minister van Verkeer en Waterstaat. In die functie had hij te maken met de A73-tunnels, een project met veel informatica-systemen dat ook gierend uit de hand liep. De commissie komt in het najaar met haar bevindingen naar buiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.