nieuws

Bijna de helft van de stemmen in Hof van Twente en Wierden naar het CDA

Bijna helft stemmen Hof van Twente naar CDA
Bijna helft stemmen Hof van Twente naar CDA
Nu de uitslagen van de Europese verkiezingen bekend zijn, vallen sommige dingen op in Overijssel. Zo ging bijna de helft van alle stemmen in de gemeenten Hof van Twente en Wierden naar het CDA.
De gemeente Hof van Twente is de thuisgemeente van de kersvers gekozen Europarlementariër Annie Schreijer. Maar liefst 42 procent van alle stemmen ging naar het CDA. Het is niet bekend hoeveel mensen op Schreijer hebben gestemd. 

Andere opvallende feiten

D66 was in de steden Zwolle (16%), Deventer (18%) en Enschede (16%) de grootste. Ander opvallend feit is dat de PVV het vooral in de grote steden in Twente goed heeft gedaan.
Traditiegetrouw was de hoogste opkomst in de gemeente Staphorst. In 2009 ging 49 procent van de Staphorsters stemmen, dit jaar was dat 52,3 procent. De opkomst in Almelo en Enschede was het laagst. Daar ging slechts 31 procent naar de stembus.

CDA verreweg de grootste in Overijssel

Meer dan een kwart (25,2%)van alle stemmen in Overijssel ging naar het CDA. Op grote afstand werd de combinatiepartij van de ChristenUnie en SGP tweede met 12,1 procent, gevolgd door D66 (12%), PVV (10%), VVD (9,4%), PvdA (9,2%), SP (8,8%), GroenLinks (5,6%).
Meer cijfers per gemeente zijn hier te vinden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.