nieuws

Meerderheid Achterhoek tegen Noordtak Betuwelijn

Een meerderheid van de bevolking in de Achterhoek lijkt tegen de aanleg van de Noordtak van de Betuwelijn, van Arnhem langs de N18 richting Twente. Dat werd vanavond duidelijk in Groenlo.
Volgens tegenstanders van het nieuwe spoor voor goederentreinen is de Noordtak niet nodig. Er zijn genoeg andere opties, waarmee niet het goederenvervoer langs Deventer, Bathmen of Goor en Delden wordt bedoeld. "Er zijn opties nog niet onderzocht", zegt Paul Wallerbos van het actiecomité in Groenlo daarover. "Treinen die via Emmerich rechtstreeks naar Duitsland rijden, maar ook meer vervoer over water bijvoorbeeld. Daar moet goed naar gekeken worden".

Heet hangijzer

Het goederenvervoer over het spoor is al jaren een heet hangijzer in Oost-Nederland. De laatste jaren werd daarbij vooral gepraat over de Twentelijn en de Twentekanaallijn. De eerste verbinding loopt via Deventer en/of Bathmen naar Twente, de andere lijn via Goor en Delden.
De Tweede Kamer heeft inmiddels aangegeven een variant met een spoorboog bij Bathmen niet wenselijk te vinden. Maar de officiële besluitvorming moet nog plaatsvinden. Staatssecretaris Mansveld komt op 1 juni met een voorstel daarover naar de Tweede Kamer. Onduidelijk is nog of daarin ook de Noordtak van de Betuwelijn wordt meegenomen. Die variant is het duurst, maar heeft volgens deskundigen onder meer veel milieu- en veiligheidsvoordelen.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.