nieuws

Zwartsluis moet aantrekkelijker worden voor vaarpassanten

Zwartsluis moet veel meer doen om het dorp aantrekkelijk te maken voor watertoeristen, vindt publicist en oud-politicus At Blei. Nu varen nog teveel passanten met hun boot het dorp voorbij.
Van de duizenden boten die Zwartsluis jaarlijks passeren blijven er op jaarbasis hooguit 800 een nachtje liggen in het centrum. Dat kunnen er veel meer worden als de voorzieningen worden verbeterd. Dat stelt Sluziger At Blei, ooit makelaar en raadslid in Zwartsluis, en nu vooral strijder voor een goede toekomst voor zijn dorp. 

Passantenplaatsen weg uit centrum

Zwartsluis heeft meerdere jachthavens met vaste ligplaatsen voor boten, maar die liggen een stukje van het centrum af en zijn onaantrekkelijk voor passanten. Er zijn alleen een paar plekken aan de Handelskade, en er was een steiger, de Jaap Buitsteiger, waar zo'n dertig schepen naast elkaar konden liggen. Deze steiger is vorige zomer heringericht om de bekende botter de ZS 13 ruimte te geven om naar zijn vaste ligplaats te varen.
De meerpalen zijn weggehaald, nu zijn er nog hooguit tien passantenplaatsen over. Schepen mogen daar wel bij elkaar langszij liggen, maar dit schrikt veel eigenaren van kleinere schepen af.

Jarenlange strijd

Met ingezonden brieven en advertenties in de regionale kranten vraagt Blei al jaren aandacht voor het probleem van de aanlegplaatsen. Het steekt hem dat hij duizenden schepen langs zijn huis ziet varen, en dat maar een klein deel daarvan wat langer in Zwartsluis doorbrengt.
Die mensen zijn wel hard nodig in Zwartsluis, want de leefbaarheid in het dorp staat onder druk en de middenstand kan elke extra klant gebruiken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.