nieuws
Klachten busvervoer Noordwest Overijssel blijven zich opstapelen
Platteland heeft te lijden onder slechte openbaar vervoer
De marktwerking in het openbaar vervoer lijkt ten koste te gaan van busreizigers in de buitengebieden van Overijssel. Sinds de provincie bezuinigingen heeft doorgevoerd in het Overijsselse openbaar vervoer, neemt het aantal klachten toe.
Het gaat nog niet eens zozeer om de extreem lange wachttijden, maar bussen rijden haltes voorbij, zetten reizigers zomaar ergens uit of komen helemaal niet. Reizigers voelen zich daardoor niet meer serieus genomen.
Vooral in de minder bevolkte buitengebieden heeft het busvervoer zwaar te lijden gehad. In de Kop van Overijssel zijn enkele lijnen helemaal uit de dienstregeling geschrapt en anderen buslijnen rijden nog maar half zo vaak. Ook zijn de aanvangstijden opgeschoven en de laatste busrit is al aan het begin van de avond. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om toch maar met de auto te gaan.
Scholen Zwolle sturen brief naar provincie
Het Openbaar Onderwijs Zwolle heeft onlangs in een brief aan de provincie haar zorgen geuit over het openbaar vervoer in de regio. De dienstregeling heeft negatieve gevolgen voor de lessen. Zo kunnen veel van de scholieren uit de regio simpelweg niet op tijd op school zijn, omdat er onvoldoende bussen rijden. Openbaar Onderwijs Zwolle heeft daarom gevraagd of de provincie wil ingrijpen.
In sommige dorpen in de Kop hebben ouders een gezamenlijk carpoolsysteem opgezet om de kinderen van en naar school te krijgen. De nieuwe busdienstregeling heeft dusdanig lange reistijden tot gevolg dat ze er geen gebruik meer van willen maken. Voor een enkele reis van Giethoorn naar het 15 kilometer verderop gelegen Meppel moet een scholier tot anderhalf uur reizen. Voor een busrit van Giethoorn naar Zwolle moet rekening worden gehouden met een reistijd van 2 uur, inclusief drie overstapmomenten.
'Tijden zijn anders'
Een woordvoerder van Connexxion zegt dat de tijd van lege bussen in het straatbeeld voorbij is. "Het is de wet van de grote getallen, waar veel vraag is wordt veel gereden, waar geen vraag is rijden we niet", aldus Herman de Gooijer van Connexxion. "En dat dat grote gevolgen kan hebben voor de leefbaarheid op het platteland, dat is een afweging die de provincie als opdrachtgever moet maken."
Bekijk de video in HD op YouTube