nieuws

Celstraffen van 4 en 4,5 jaar geëist in Twentse fraudezaak

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Voor de rechtbank in Almelo zijn gevangenisstraffen van 4 en 4,5 jaar geëist tegen twee hoofdverdachten in een grote Twentse fraudezaak. De twee zijn de oorspronkelijke eigenaren van een assurantiekantoor en een mede-eigenaresse.
Zij zouden een groot aantal gedupeerden opgelicht hebben met zogenaamde Ponzifraude. Dat is een klassieke vorm van fraude, waarbij investeerders premies ontvangen die afkomstig zijn van andere investeerders. Het wordt ook wel piramidefraude genoemd.

Succes trekt anderen

Volgens de officier van justitie hebben de eigenaar, een man uit Leeuwarden en de mede-eigenaresse, een vrouw uit Goor, tussen 2007 en 2009 een groot aantal betrokkenen overgehaald hebben om de overwaarde van hun hypotheken op te nemen en te investeren in vakantiewoningen in zonnige landen en een cruiseschip op de Malediven. Volgens justitie beloofde het bedrijf, dat eerst in Nijverdal maar later in Goor gevestigd was, gouden bergen.
Investeerders werd voorgehouden dat ze zeker 12 tot 14 procent aan winstuitkering zouden krijgen. Een groot deel van de slachtoffers waren familieleden, buren en kennissen van de twee, bleek tijdens de zitting. Als investeerders akkoord gingen met het voorstel dat uit naam van de hypotheekverstrekker gedaan werd, bleek dat ze tekenden voor een geldlening aan het bedrijf of een van de bedrijfjes die eraan gelieerd waren. De investeerders kregen dan te horen dat dit niet erg was, dat alles goed en gegarandeerd was. Dat leek dan ook zo te zijn, want de beloofde winst werd al snel naar hen overgemaakt. Als gevolg van dit succes stapten andere investeerders in.

"Typisich voorbeeld van oplichting"

In 2009 klapte de zeepbel en ging het bedrijf failliet. Onderzoek van de Autoriteit Financiële Markt wees al snel uit dat er op grote schaal gefraudeerd was. Er zou geen enkele cent van de ruim 2 miljoen die het bedrijf binnenhaalde zijn gebruikt om te investeren. Al het geld was opgegaan aan hoge inkomens en dikke premies, luxe auto's, dure bedrijfspanden, overtollig royaal betaald personeel, luxueuze vakanties in dure vakantieoorden en meer. Een derde van de inleg werd volgens justitie gebruikt om winstuitkeringen over te maken. Een typisch voorbeeld van oplichting aldus de officier van justitie.
De eigenaar van het bedrijf ontkent dat hij betrokken was bij de oplichting. Hij zegt dat hij in 2007, toen zijn oorspronkelijk in Nijverdal gevestigde bedrijf, in financiële problemen kwam, in aanraking kwam met de vrouw uit Goor. Daar kwamen uiteindelijk ook een man en vrouw uit de Achterhoek bij. De vier zouden allemaal een vierde deel van het nieuwe bedrijf in bezit hebben. De eigenaar zegt dat hij zich alleen bezig hield met hypotheken. De mede-eigenaresse uit Goor zegt alleen maar als verkoper buitendienst gewerkt te hebben. Ze zeg zegt dat ze van niets wist. "Ik had een mandje met producten en die bracht ik aan de man" vertelde de vrouw de rechtbank.

Reizen naar de Malediven

Voormalig personeelsleden verklaarden dat de vrouw wel degelijk een belangrijke sturende rol had. Ook hield de rechtbank verklaringen voor van personeelsleden die zich verbaasden over de plots toegenomen rijkdom van de eigenaren. Tijdens de zitting bleek dat er onder andere voor enorme bedragen luxe reizen naar de Malediven werden gemaakt. Daar zou voor zeker 60.000 euro aan overnachtingen in een luxe resort besteed zijn. Volgens de verdachten ging het om zakenreizen waarin gekeken werd naar mogelijke investeringen, zoals het cruiseschip.
Het laatste lijkt een grote benaming voor een luxe boot waar 23 passagiers op konden. Het schip zou wel bekeken zijn en er zou ook 10.000 euro aanbetaald zijn, maar van daadwerkelijke investering werd afgezien.

Advocate van vrouw wil vrijspraak

De advocate van de vrouw uit Goor, tegen wie de hoogste gevangenisstraf werd geëist, vroeg de rechtbank om vrijspraak. Deskundigen die de vrouw onderzochten kwamen na herhaaldelijke onderzoeken tot de conclusie dat de vrouw zwakbegaafd is. Volgens de advocate kon de vrouw daarom niet goed inzien waar ze mee bezig was. Ook zei de advocate dat de medeverdachten de vrouw voor haar karretje spanden.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.