nieuws

Historische veldslag in Bathmen bekeken door 25 duizend mensen

Maanden, en sommigen zelfs jaren, hebben ze zich in Bathmen voorbereid op de grote dag. De dag van het naspelen van de historische veldslag om het dorp, zo'n 200 jaar geleden.
Vanaf donderdag stond het Sallandse dorp geheel in het teken van Bathmen spant de Kroon. Een vierdaags evenement om te vieren dat in 1814 de eerste Oranjevereniging van Nederland werd opgericht.Hoogtepunt van deze dagen was het naspelen van de veldslag, waardoor Napoleon verdreven werd, mede door deze veldslag viert Nederland dit jaar het feit dat het 200 jaar een Koninkrijk is.
Honderden inwoners van Bathmen hesen zich in speciaal voor de gelegenheid gemaakte historische kleding en veranderden daardoor op slag in hoofdrolspelers of figuranten in de unieke veldslag. Daarnaast vochten zo'n 200 re-enacters mee, zowel aan de kant van de Prins van Oranje als aan de kant van Napoleon. Re-enacters zijn mensen die regelmatig veldslagen naspelen en dit zo historisch verantwoord mogelijk proberen te doen.
Volgens de organisatie kwamen er maar liefst 25 duizend mensen op de veldslag af, waaronder Commissaris van de Koning Ank Bijleveld en ex-schaatser Erben Wennemars.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.