nieuws

Waterschap probeert overstromingen in bovenloop Vecht te voorkomen

Waterschap Vechtstromen is in Noordoost-Overijssel maximaal in touw om de "exceptionele hoeveelheid water zo snel mogelijk af te voeren en de schadelijke gevolgen zoveel mogelijk te beperken". Met name in het gebied van de bovenloop van de Vecht worden maatregelen genomen om overstromingen van de rivier te voorkomen.
Watergangen, sloten en beken in de bovenloop van de Vecht hebben moeite om af te wateren op de Vecht en treden buiten de bedding. De rivier zelf heeft ook veel water te verstouwen, maar tot grote problemen leidt het hoog water vand e Vecht nog niet. De winterbedding staat wel onder water.
In het gebied van Nieuw-Schoonebeek tot Slagharen viel vandaag 60 tot 70 mm neerslag. Dat is meer dan normaal gemiddeld in de hele maand mei valt. Omdat al veel regen was gevallen in het gebied, was de bodem vóór de buien al volledig verzadigd. Sinds 1 mei is in totaal al 160 mm neerslag gevallen.
Waterschap Vechtstromen is druk bezig om de grote hoeveelheid water uit het stroomgebied van de Vecht versneld af te voeren. Gemalen draaien op volle kracht en de stuwen in het gebied zijn gestreken. Er wordt de komende dagen nog meer neerslag verwacht, mogelijk op woensdag nog circa 40 mm. Speciale retentiegebieden kunnen worden ingezet om de extra hoeveelheid water op te vangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.