nieuws

Overijsselaars werken het kortst van heel Europa: 29 uur per week

Stratenmaker
Stratenmaker
Workaholics zijn we bepaald niet: Overijsselaars hebben gemiddeld de kortste werkweek van heel Europa. Dat blijkt uit een onderzoek naar de werkweek van de kostwinner in alle regio's in Europa.
29 uur en zes minuten duurt de gemiddelde werkweek van kostwinners hier. Zet dat eens af tegen de gemiddelde werkweken in Turkije, waar een baan in Istanboel gemiddeld 49 uur en 54 minuten per week kost. Enkele regio's op het Turkse platteland gaan daar zelfs nog overheen. En dan hebben we het over gemiddelden. De uitersten liggen uiteraard nog hoger.

Grieken zeker niet lui

Maar ook de werkende Grieken zijn zeker niet lui te noemen: in het hart van Griekenland, de Peloponnesos, duurt de gemiddelde de werkweek 43 uur per week. In Praag: 40 uur en 42 minuten, provincie Antwerpen: 37 uur en 18 minuten. De Duitse buren in Nedersaksen: 34 uur en 48 minuten. Die komt in de buurt, maar geen enkele regio in heel Europa komt aan de ontspannen werkweek van de doorsnee Overijsselaar.
Die was al niet lang, maar is de afgelopen twee jaar bijna een uur korter geworden. In 2011 werkte een kostwinner in de provincie nog gemiddeld 30 uur. Toen was de Groningse werkweek het kortst van heel Europa (29 uur).

Tweeverdieners maken verschil

Natuurlijk scheelt het een slok op een borrel dat in Nederland tweeverdieners de normaalste zaak van de wereld zijn. Als je partner drie dagen in de week werkt, kun je als kostwinner natuurlijk prima uit de voeten met een werkweek van vier dagen. Zo'n korte werkweek wordt financieel een stuk lastiger in een traditionelere maatschappij, waar de vrouw wordt geacht thuis te blijven en de man het gezin dient te onderhouden.
Het is dan ook geen verrassing dat Nederlanders de kortste werkweken van Europa hebben. In Flevoland is die momenteel nog het langst met 30 uur en 48 minuten.
Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.