nieuws

"Verhoging brandstofaccijns wordt niet teruggedraaid"

"Accijnsverhoging wordt niet teruggedraaid"
"Accijnsverhoging wordt niet teruggedraaid"
De accijnsverhoging voor brandstof wordt niet teruggedraaid. Dat zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën op basis van onderzoek door de Belastingdienst in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer zou gaan. Vanmiddag zou het rapport over de hogere accijnzen en de gevolgen voor met name de grensstreek gepresenteerd worden, maar Wiebes zelf wil dat niet bevestigen.
Uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Wiebes zou niet blijken dat de accijnsverhoging de reden is dat in de grensstreek minder wordt getankt.

Haaks op constateringen oppositie

De Belastingdienst deed het onderzoek in opdracht van de staatssecretaris. Zowel de Belastingdienst als benzineproducenten kunnen niet met zekerheid zeggen of de accijnsverhoging wel of geen effect heeft in het grensgebied.
De conclusies staan haaks op de constateringen die de oppositie heeft gedaan. De oppositie is er van overtuigd dat meer mensen over de grens in Duitsland en België zijn gaan tanken na de accijnsverhoging.

Maatregelen werken averechts

Volgens brancheorganisaties BOVAG en NOVE hebben met name tankstations binnen 5 kilometer van de grens het zwaar sinds de verhoging. De BOVAG heeft uitgerekend dat de maatregelen van de overheid, om te verdienen aan de accijnsverhoging, averechts werken.
In het eerste kwartaal van dit jaar kwam er 153 miljoen euro minder in de schatkist, terwijl de accijnzen op LPG en diesel in 2014 280 miljoen euro meer moeten opleveren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.