nieuws

Zwolle betreurt slachting weidevogels, vogelbeschermer wil strafvervolging

"Misdadig. Daar zijn geen woorden voor. Het mag niet ongestraft blijven." Daarmee reageert weidevogelbeschermer Spijkerman uit Dedemsvaart op de dood van talloze weidevogels en kuikens door het maaibeleid van de gemeente Zwolle in de Zwolse wijk Stadshagen. Maar ook de gemeente Zwolle betreurt de dood van de vogels.
De gemeente Zwolle heeft in Stadshagen gisteren een braakliggend terrein gemaaid, terwijl er weidevogels broedden. Na waarschuwingen is de maaier even gestopt, maar daarna toch verder gegaan. Het gevolg is dat talloze vogels zijn gedood en nesten zijn verstoord.
Weidevogelkenner Spijkerman is deskundig op het gebied van weidevogels en nesten en is vooral actief in het Staphorsterveld in Hardenberg, Dalfsen, Staphorst en Ommen. Volgens hem hebben gemeentes, zeker in het broedseizoen, een zorgplicht voor de weidevogels. "Net als boeren die hebben."

Gemeente: "Dit had nooit mogen gebeuren"

De gemeente Zwolle had volgens Spijkerman onmiddellijk moeten stoppen toen ze vernamen van de nesten. "Bovendien gaat het om een braakliggend terrein, een volkomen onzinnige actie om dat nu te maaien."
Het ging om een extra maaibeurt na klachten over onkruidoverlast, zegt de gemeente Zwolle. Volgens  verantwoordelijk wethouder De Heer had de maaier nadrukkelijk de opdracht op nesten te letten. "Dit had nooit mogen gebeuren." Volgens hem wordt er normaal niet in mei gemaaid. En na dit voorval gebeurt dat ook niet meer. 

Vogels krijsen moord en brand

Spijkerman vindt dat de maaier oplettender had moeten zijn. Hij kan niet tussen de messen doorkijken of hij over nesten rijdt, maar de maaier had het moeilijk kunnen negeren. "Je ziet meerdere vogels boven je die moord en brand schreeuwen. Dat zié je." Eén van de wijkbewoners doet aangifte tegen de gemeente. Spijkerman is daar opgelucht over: "Laat daar maar een goede rechtszaak van komen."
De gemeente Zwolle gaat nu met de bewoners en natuurorganisaties om tafel om er alles aan te doen de schade op een of andere manier te verhelpen en om samen te zoeken naar andere mogelijkheden voor het bestrijden van onkruid. Inmiddels heeft ook de plaatselijke CDA schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan het gemeentebestuur.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.