Vitens wil schaliegaswinning op een kilometer diepte uitsluiten

Drinkwaterbedrijf Vitens wil dat minister Kamp van Economische Zaken schaliegaswinning op meer dan een kilometer diepte in drinkwaterwinningen uitsluit. In het vandaag door Kamp gepresenteerde conceptplan is dat nog wel mogelijk.

Minister Kamp stuurde zijn voorstel voor de onderzoeken naar de mogelijkheden voor schaliegas vandaag naar de Kamer. Het drinkwaterbedrijf in Zwolle vindt de risico's voor de waterwinning in het nieuwe plan nog steeds te groot. Bij een calamiteit kan de drinkwatervoorraad in de ondergrond onherstelbaar beschadigd worden.


“We willen geen halve maatregelen”, zegt directievoorzitter Lieve Declercq van Vitens. “Zoals het nu geformuleerd staat in de notitie kun je feitelijk overal schaliegas winnen, alleen komen er niet overal boortorens te staan. De risico’s moeten uitgesloten worden en daarom zijn activiteiten onder of rondom de waterwinningen, hoe diep of ondiep dan ook, niet wenselijk. Dit is nog veel te mager.” Vitens gaat het ministerie van Economische Zaken informeren over haar standpunt.

Meer over dit onderwerp:
Vitens schaliegaswinning Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren