Ondernemers uit Enschede halen veel geld binnen op Kickstarter met Homey

Twee jonge ondernemers van het Enschedese bedrijf Athom hebben via de internationale crowdfundingsite Kickstarter binnen twee dagen 100.000 euro binnen gehaald voor de productie van een futuristisch uitziende bol genaamd Homey.

Homey is een apparaat waarmee je volgens bedenker Emile Nijssen tegen je huis kunt praten. Homey werkt met alle apparaten in huis samen. Met de televisie, de audio receiver, de lampen, het koffiezetapparaat, enzovoorts. De bediening is eenvoudig. Je zegt gewoon wat je wilt en Homey regelt het.

Onverwacht succes

Nijssen zag het succes op Kickstarter niet aankomen. "We waren al blij als we ons doel zouden bereiken, namelijk het binnenhalen van 100.000 euro binnen dertig dagen." Dat dat bedrag in minder dan twee dagen werd behaald, vindt hij natuurlijk geweldig. "Ons plan was om tussen de vijfhonderd en duizend stuks te maken. Maar ik denk dat we onze plannen moeten bijstellen."

Nijssen denkt dat het succes op Kickstarter vooral te maken heeft met het soort product dat ze op de markt willen brengen. Homey ziet er futuristisch uit. Het is een witte bol met in het midden een strookje licht in allerlei kleuren. In het promotiefilmpje van Nijssen en zijn partner Stefan Witkamp is te horen hoe Homey met een vrouwenstem terug praat. De vrouwenstem is bijna gelijk aan de stem van de computer van het sterrenschip Enterprise in de televisieserie Star Trek. "Wij als nerd vinden dat geweldig. En veel mensen op Kickstarter dus ook."

Succesvolste Nederlandse project

Sinds eind april kunnen Nederlandse projecten via Kickstarter investeerders vinden. De eerste twee Overijsselse projecten die dat probeerden waren BlockYou! uit Zwolle en Oakbook uit Enschede. Van deze twee wist alleen BlockYou! het doel, drieduizend euro binnen dertig dagen, binnen te halen. Met Homey lijkt een Overijssels succes op Kickstarter geboren. Volgens Nijssen zijn zij zelfs het eerste Nederlandse bedrijf dat in zo'n korte tijd zoveel geld weet op te halen.

Meer over dit onderwerp:
Homey Enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren